30 maja Ammende aias

Ille Rohtlaan
, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ammende Villa.
Ammende Villa. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu Ammende villa aeda tasub jalutuskäigul sisse astuda: aia siseküljele on üles seatud fotonäitus "Eramu 2006-2007", mis vaatajate ette toob ülesvõtted 30 omanäolisest Eesti eramajast.


See väljapanek on kokkuvõte võistlusest parima eramu tiitlile ja kindlasti on välja valitud majad ilmekad näitama Eesti eramuarhitektuuri hetkeseisu ja kõnelema selle valdkonna trendidest.



Näitus lõhub stereotüüpset ettekujutust, et moodne maja on vaid hele funktsionalistlik karpelamu: fotodel toodud eramute hulgas on näiteks neojuugend- ja moodne palkmaja, on neo-funki ja futut.



Fotod on varustatud kirjelduste ja kommentaaridega maja arhitektide ja asukoha kohta, viimasena mainitu roll pole ülespildistatud eramute puhul vähetähtis. Esile on tõstetud see aspekt, kuidas ehitis miljöö ja maastikuga haakub. Majad asuvad põhiliselt Tallinnas ja selle ümbruses, väljavalitute hulgas on üks Pärnu eramugi.



Võistluse võitis eramaja Paldiskis kui moodne vorm integreerituna nõukogudeaegse sõjaväearhitektuuri varemetesse. Võidutöö arhitektid on Siiri Vallner ja Indrek Peil arhitektuuribüroost Head Arhitektid.



Näituse järgi saab teha üldistuse, et materjalidest on puidu kõrval eramuehituses hinnatud betoon ja paekivi, uudselt on kasutatud alumiiniumi ja vaske.



Põnevaid lahendusi ja ideid eramuehituseks pakub see Ammende aias avatud näitus igale huvilisele, samal ajal rahuldab uudishimu: paljud eksponeeritud elamud on projekteeritud olema tänava poolt tagasihoidlikud kindlused, mis avanevad oma ilus õuedesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles