Välgumihkligaasi sissehinganud poisid viidi haiglasse

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe butaani sissehingaun poisi avastas kiirabi. Foto on illustratiivne.
Ühe butaani sissehingaun poisi avastas kiirabi. Foto on illustratiivne. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Pärnus sai eile kaks poissi gaasimürgistuse ja nad viidi haiglasse üliraskes seisundis. Poiste seisund on jätkuvalt üliraske ja nad on Pärnu haigla intensiivraviosakonnas.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammelehe teatel on noorte seas levinud välgumihkligaasi sissehingamine, millest on saanud väga ohtlik seltskondlik ajaviide. Tagajärjed võivad olla pöördumatud.

Arstiabi vajanud alaealised noored leiti Pärnu linna eri kohtadest. Ühe poisi avastas politseipatrull ja  teisest teatas politseile kiirabi.

Pärnu haigla anestesioloogia-, operatiiv- ja intensiivraviteenistuse juhataja ning Eesti mürgistusteabekeskuse kliinilise konsultandi Raido Paasma teatel põhineb butaani ehk välgumihkligaasi mürgisus sissehingamisel peamiselt sissehingatavast õhust hapniku omandamise takistamisel ja sellest tuleneval organismi hapnikuvaegusel ehk hüpoksial.

“Kaebused, mis tekivad butaani sissehingamisel, sõltuvad mürgistuse raskusastmest ja on järgnevad: hingamise ja südametöö kiirenemine, väsimus, uimasus, teadvusehäire, halvenenud nägemine, tsüanoos ja teadvusekaotus,” selgitas Paasma. “Ei ole harvad juhtumid, kus välgumihkligaasi sissehingamisel saabub surm südame rütmihäirete, hingamise või südametegevuse seiskumise tõttu. Butaan kahjustab organismis hapnikupuuduse tekitamise kaudu ka aju närvirakke ja on väga ohtlik kogu inimorganismile.”

Välgumihkli täitmiseks ettenähtud gaasiballoonid on kauplustes vabamüügis ja lapseohtu noortelegi kättesaadavad.

Politsei on alustanud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist ettevaatamatusest. Menetlust juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles