Juhtkiri: Vabariigi eest

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Teisipäeval tähistame Eesti taasiseseisvumise 22. aastapäeva. 20. augusti õhtul kell 23.04 hääletas toonane ülemnõukogu Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise poolt ajaloolise järjepidevuse alusel. Seda päeva on lõuapoolikud nimetanud Edgari päevaks, kuid ainus seos selle päeva ja Edgar Savisaare vahel on seik, et too tegelane juhtus tollal olema valitsusjuht.

Äsjases intervjuus Maalehele on Savisaar tunnistanud, et olnuks Moskva putšistid rohkem munadega mehed ja pannud vere võimsalt voolama, võinuks iseseisvuse taastamine isegi ära jääda. Või vähemalt poleks olnud sellist selget omariikluse pooldajate ülekaalu.

Eesti taasiseseisvust ei toonud Moskvast ära ei Savisaar, Arnold Rüütel ega Vaino Väljas. Poleks olnud rahva selget seisukohta, väliseestlaste tublit lobitööd oma riikides ja Leedu eeskuju, kes teab, kas äkki oleksimegi leppinud suurema autonoomiaga NSV Liidu koosseisus. Nagu näiteks Soome Vene tsaaririigi hõlma all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles