Reiu küla rahvas võttis Lottemaa idee hästi vastu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Lottemaad esindavad Rein Malsub (vasakul), Janno Põldma ja Heiki Ernits kuulavad tähelepanelikult, mida planeerija Marek Lind Reiu elanikele kohtumisel tekkinud küsimustele vastab.
OÜ Lottemaad esindavad Rein Malsub (vasakul), Janno Põldma ja Heiki Ernits kuulavad tähelepanelikult, mida planeerija Marek Lind Reiu elanikele kohtumisel tekkinud küsimustele vastab. Foto: Urmas Luik

Lottemaa eskiislahenduse tutvustusel Tahkuranna vallamajas kohal olnud Reiu elanikud polnud teemapargi rajamise vastu, küll tundsid nad muret liikluskoormuse tõusu pärast.


Lotte autorid Heiki Ernits ja Janno Põldma laususid, et kuna raamatu ja filmide järgi asub Lotte kodu mere ääres, kuhu peab olema sobiv ligipääs, tegi see valiku väga ahtaks. Lottemaale paslikut kohta on nad otsinud mitu aastat ja läbi käinud mitu maakonda, enne kui Uulu linnaku kinnistu Reius välja valisid. Samal ajal on meeste soov olnud algusest peale rajada Lottemaa just Eesti läänerannikule Pärnumaale, sest see sobib Lottemaa kontseptsiooniga kõige paremini.



Koht kogu perele


Tegemist oleks kohaga, kus kogu pere saaks veeta oma päeva ja kus paarkümmend kämpingukohta võimaldaksid sealsamas ööbida. Lastele leiduks nii meelelahutust kui õpetlikku, Lotte tegelastele omane nali ja kiiks tuleb sisse igale poole ja laps peab saama kohapeal ise asju teha-muuta, kirjeldasid mehed. Kokku tuleks seitse temaatilist maja, igaüks neist kordumatu tegevusega, lisaks atraktsioonid liivaranda.



Põldma ja Ernits kinnitasid, et lärmakat metallatraktsioonidega lõbustusparki ega hommikust õhtuni üürgavat muusikat sinna ei tule, sest see ei toetaks Lottemaa ideed, mis on täpselt vastupidine - eluterve lähenemine loodusele. Küll esineksid teemapargis lastekollektiivid.



Planeeringu koostaja, maastikuarhitekt Marek Lind OÜ ERKAS Pärnu instituudist märkis, et kõige suurem probleem on hoopis see, kuidas korraldada kõnealusel alal liiklus nii, et kõik oleksid rahul.



Peamiseks juurdepääsuks kujuneks Via Balticalt Reiuranna tee ehk talli tee, sest nii suurt liiklusvoogu pole mõeldav juhtida läbi koduhoovide. Valitud tee on kõige otsem ja selle lähedusse jääb maanteel bussipeatus.



Reiu hobusetalli vastas Mihkli kinnistu omanik on andnud nõusoleku oma kinnistule põhiparkla ehitamiseks, et mere poole jäävat metsaalust pinnast suuremast koormusest säästa. Parkla ja pääsla vahel sõidaks nagu Soomes Muumimaal rongi moodi liiklusvahend.



Praeguse eskiislahenduse järgi rajataks elamute poole Uulu linnaku kinnistu põhjaossa bussiparkla ja valla eestvõttel kõrvalasuvale Surfi kinnistule parkla randaminejate tarvis, kes praegu jätavad autod suvaliselt metsa alla.



Elanikud edastasid palve mitte lubada mootorsõidukeid Mihkli kinnistu parklast mere poole ja täpsustada reoveepuhasti asukohta, sest esmamulje põhjal tundub see jäävat liiga elamute lähedale. Lind kinnitas, et kõik täpsustatakse planeerimise käigus.



Rand jääb avalikuks ja sinna tagatakse vaba pääs neilegi, kes parasjagu Lottemaale ei lähe.



Vald arendab randa


Koos Lottemaa detailplaneeringuga soovib Tahkuranna vald lahendada vallale kuuluva Surfi kinnistu tuleviku.



Kehtiva detailplaneeringu järgi peaksid sinna tulema surfihoone ja kämping. Kuna surfarid on sellest mõttest loobunud, võiks seal valla arvates asuda lihtne rannahoone toitlustuse, tualeti, rannatarvete laenutamise, riietuskabiinide ja spordiväljakutega. Põhimõte on jätta alles võimalikult palju puid ja looduslikku puhverala elamute, ranna ja Lottemaa vahel.



80 protsenti Lottemaa rajamise kuludest loodetakse katta Interregi programmist ja juhul, kui kõik sujub, avada teemapark kahe aasta pärast. Programmi taotluse esitamiseks ja Lottemaa rajamiseks luuakse sihtasutus, mille nõukokku kuulumiseks on ühena oma nõusoleku andnud Pärnumaa omavalitsuste sihtasutus Pärnumaa Turism, eile õhtul oli osalemise küsimus päevakorral Tahkuranna vallavolikogus.



Jätkuvalt ripub Lottemaa suhtes küsimärk maa kohal, sest Uulu linnaku kinnistu kuulub Kaitseliidule, millega käivad läbirääkimised. OÜ Lottemaa esindaja Rein Malsub lausus, et nad soovivad Lottemaa detailsest tutvustamisest hoiduda seni, kuni läbirääkimiste tulemus ega Interregist toetuse saamine pole kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles