Pärnus algab Läänemeremaade parlamentaarne konverents

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strand spaa- ja konverentsihotell.
Strand spaa- ja konverentsihotell. Foto: Strand Spa & Konverentsihotell

Täna algab Pärnus 22. Läänemeremaade parlamentaarne konverents, millest võtavad osa üheteistkümne Läänemere-äärse riigi ja 26 parlamentaarse organisatsiooni delegatsioonid, sealhulgas Euroopa Parlamendi, Euroopa Komisjoni ja mitme rahvusvahelise ühenduse esindajad.

Selle aasta konverentsi teema on „Säästev innovatsioon piirkonna konkurentsivõimelise majanduse toetuseks“, teatasid konverentsi korraldajad.

Konverentsil on üle 200 osaleja, kes kahel päeval arutavad Läänemere maade majanduskasvu, innovatsiooni ja konkurentsivõimelise säästva arengu teemadel. Räägitakse, kuidas kiirendada innovaatilisi tervise- ja tuuleenergiaprojekte Läänemere maades, milliseid kosmosetehnoloogiaid kasutatakse igapäevaelus, puudutakse kliimamuutuse küsimusi ja loomemajanduse avanemise näiteid Läänemere regioonis. Samuti antakse ülevaade merenduspoliitika ja inimkaubanduse raportist.

Käesoleval aastal on Eesti parlamentaarse koostöö eestvedajaks Läänemere regioonis. Konverentsi avavad Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ja riigikogu esimees Ene Ergma. Eesti aastase eesistumise võtab kokku Läänemere maade parlamentaarse konverentsi alalise komitee president, riigikogu aseesimees Laine Randjärv.  

„Eesti eesistumise ajal on alaline komitee võtnud arutada mitmeid uuenduslikke teemasid, näiteks personaalse meditsiini küsimusi, mis on keskkonnasäästmise kõrval lähituleviku üks tähtsamaid ja päevakajalisemaid valdkondi,“ ütles Randjärv. „Selle aasta konverents püüab murda mõningaid stereotüüpe parlamentaarse konverentsi traditsiooniliste vormide osas. Eesti eesistumise ajal on oluline saavutus alalise komitee eelseminaril Tartus saavutatud kokkulepe esitada konverentsile kinnitamiseks uus mitmeaastane töögrupp, mille eesmärk ongi tegelda innovatsiooni teemaga meditsiini ja tervishoiu vallas.“

Läänemere maade parlamentaarse konverentsi alalise komitee ettepanekul võib moodustada regiooni oluliste küsimuste analüüsimiseks töörühmi, mis esitavad regulaarselt oma tööraporteid. 2011. aastal moodustati kaheks aastaks rohelise kasvu töörühm, mis selle aasta konverentsil esitab oma lõppraporti.

Läänemere maade parlamentaarne konverents toimub kord aastas, kuhu kogunevad Läänemere piirkonna rahvuslike ja piirkondlike parlamentide liikmed. Konverentsi korraldamise eest vastutab alaline komitee, mis moodustatakse Läänemere maade rahvusparlamentide ja regionaalsete parlamentide ning regiooni parlamentaarsete organisatsioonide esindajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles