Joobe tuvastamise reeglid muutuvad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkomeeter
Alkomeeter Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

1. juulist muutub joobe tuvastamiseks tehtavate vere- või uriiniproovide võtmise ning analüüsimise kord ja politseinikud võivad analüüsidest keeldujat selleks sundida.


Justiitsministeeriumi teatel võivad politseinikud kasutada analüüsidest keelduja peal sundi ja proovide analüüse võib edaspidi teha vaid Eesti kohtuekspertiisi instituut (EKEI).



"Need inimesed, kes loobuvad kohapeal tehtavatest kiirtestidest, peavad teatavasti andma joobe tuvastamiseks vere- või uriiniproovi," ütles ministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik Hendrik Kaing. "Paraku näitab praktika, et on inimesi, kes loodavad, et laua alla pugedes või kivistunult paigal seistes õnnestub neil protseduurist mööda hiilida."



Uuendusena saavad politseinikud nüüd peale läbirääkimisoskuste analüüsidest keeldujate peal sundi kasutada.



"Välja näeb see nii, et korravalvurid hoiavad vastupunnijaid senikaua jõudu kasutades kinni, kuni meditsiinipersonal on saanud vajalikud protseduurid ära teha," sõnas Kaing.



Tema kinnitusel ei tähenda sunni kasutamise seadustamine jõuterroriajastu algust. "Sellist äärmuslikku meetodit kasutatakse vaid nende inimeste puhul, kellel puudub igasugune koostöövalmidus, kusjuures isegi neid ei saa kohe raudsesse haardesse haarata, vaid peab jätma veidi aega rahunemiseks ja ümbermõtlemiseks."



Muudatused puudutavad ka vere- või uriiniproovi analüüsimist. Kui varem võisid seda teha nii tervishoiuteenuse osutajad kui ekspertiisiasutus, jääb see nüüd vaid EKEI pärusmaaks. Haiglad ja teised tervishoiuteenuste pakkujad jätkavad siiski proovide võtmist, sest seal on seda võimalik teha ööpäev läbi.



"Siiani määrati enamikus Eesti raviasutustes etanooli ja narkootilisi aineid meetoditega, mis on eri mõõtmistäpsusega, see tähendab, et saadud analüüsitulemuste korduvus ja korratavus ei vasta kõikidele nõuetele," ütles Kaing.



Tema kinnitusel võimaldab uuringute koondamine riikliku ekspertiisiasutuse kätte saada rahvusvaheliselt aktsepteeritavaid analüüsitulemusi ja vältida proovipettusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles