Prokuratuur: Viisitamme altkäemaksuvõtmine tuli välja menetluse käigus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Jüri Pikma ei pidanud võimalikuks Pärnu linnapeale Mart Viisitammele ja abilinnapeale Simmo Saarele esitatud süüdistusi kommenteerida.
Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Jüri Pikma ei pidanud võimalikuks Pärnu linnapeale Mart Viisitammele ja abilinnapeale Simmo Saarele esitatud süüdistusi kommenteerida. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Lääne ringkonnaprokuratuur algatas Pärnu linnapea Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saare kohta kohtusse süüdistuseni jõudnud kriminaalmenetluse eelmise aasta oktoobris, kui see eraldati ühest teisest menetlusest.


Täpsemaid kommentaare kummagi menetluse kohta prokuratuur ei anna.



Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Jüri Pikma ei soovinud Pärnu linnapeale Mart Viisitammele ja abilinnapea Simmo Saarele esitatud süüdistusi kommenteerida, märkides, et üheksaköiteline süüdistusakt loetakse ette kohtusaalis. „Ma ei pea võimalikuks rohkem kommentaare anda,“ lausus ta.



Pikma ütles, et peale Viisitamme ja Saare on süüdistus altkäemaksu andmises esitatud kolmandale isikule, kelle nime prokuratuur ei avalda, lähtudes süütuse presumptsioonist. Ometi möönis ta, et kolmas süüdistatav on kaudselt seotud firmaga BaltiFalt.



Küsimusele, miks süüdistuse järgi 2005. aastal toime pandud väidetav kuritegu jõuab kohtusse neli aastat hiljem, vastas Pikma, et altkäemaksu andmine tuli ilmsiks menetluse käigus.



Mart Viisitamm on täna meediakanalitele öelnud, et prokuratuur esitas talle süüdistuse poliitilise surve tõttu.



Pikma lükkas selle väite ümber. „Huvitav, kust Viisitamm sellise arvamuse võtab?“ imestas ta. „Kinnitan, et prokuratuurile ei ole keegi mingisugust survet avaldanud. Kui Viisitamm teeb selliseid järeldusi, on see tema probleem.“



Prokuratuur on esitanud Pärnu linnapeale Mart Viisitammele ja abilinnapea Simmo Saarele süüdistuse karistusseadustiku paragrahvi 157 järgi kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises, usalduse kuritarvitamises (karistusseadustiku paragrahv 217² lõige 1). Viisitammele on esitatud veel süüdistus altkäemaksu võtmises (karistusseadustiku paragrahv 294 lõige 1).



Pikma tunnistas, et prokurör jättis kohtusse saadetud toimikust välja süüdistuse riigihangete teostamise nõuete rikkumise kohta, milles Pärnu linnajuhte samuti menetluse käigus kahtlustati.



Juhtivprokurör lisas, et prokuratuur leidis riigihangete teostamisel siiski linnajuhtide rikkumisi, kuid need materjalid saadeti riigihangete ametile väärteomenetluse läbiviimiseks.



Kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest (karistusseadustiku paragrahv 157) võib kohus süüdimõistmisel määrata rahalise karistuse.



Usalduse kuritarvitamise eest (karistusseadustiku paragrahv 217² lõige 1) võib kohus süüdimõistmisel karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vangistusega.



Altkäemaksu võtmise eest (karistusseadustiku paragrahv 294 lõige 1) võib kohus süüdimõistmisel karistada ühe- kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles