Maavanemate kandideerimine kohalikel valimistel on kahtluse all

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavanem Toomas Kivimägi.
Pärnu maavanem Toomas Kivimägi. Foto: Urmas Luik

Pärnu maavanema Toomas Kivimägi sõnul sooviks nii mõnigi maavanem sügisel kohalikel valimistel kandideerida, kuid avaliku teenistuse seadus asetab selle kahtluse alla, vahendavad ERR uudised.


Seadus keelab riigiametnikul, sealhulgas maavanemal, kes on teostanud süstemaatilist järelevalvet kohalike omavalitsuste üle, asuda tööle sinna omavalitusse kolme aasta jooksul ametist vabastamise päevast.



Näiteks endist Järva maavanemat Üllar Vahtramäed on Reformierakond reklaaminud kui oma kandidaati Paide linnapea kohale sügisestel kohalikel valimistel. Sel ametipostil tööle ta seaduse järgi hakata ei saaks, küll aga näiteks volikogu esimehena.



"Kui seda piirangut ei olnuks, oleks ma kindlasti positiivse otsuse kandideerimise kasuks langetanud," rääkis Kivimägi, keda kuluaarides peetakse Reformierakonna tõenäolisimaks linnapeakandidaadiks. Kivimäe kinnitusel pole ta ühegi erakonnaga käsi veel löönud.



"Terve rida maavanemaid, kes on viimasel ajal ametist vabastatud, on ühtepidi oodatud nii kohaliku rahva kui erakondade poolt kandideerima, aga kõik lähevad valimistele küsimärgiga," sõnas Kivimägi ja lisas, et tõenäoliselt tuleb parlament seaduse muutmise juurde.



Pärnu praegusele maavanemale teadaolevalt kavatseb hulk maavanemaid vaatamata seadusepiirangule kandideerida. "See kinnitab minu usku veelgi, et seadusemuudatus tuleb," märkis Kivimägi.



Oma otsuse kandideerimise osas Pärnu linnavolikokku lubab Kivimägi langetada hiljemalt teisipäevaks. Samuti kinnitas ta, et ei kandideeri enam maavanemaks. "Ma ei kandideeri neljandat korda maavanemaks. Alates 3. märtsist on see koht minu poolt vaba," olid tema sõnad.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles