Jakobsoni parki tekkis üle meetri sügavune auk

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnusse Jakobsoni parki tekkis 1,4 meetri sügavune auk.
Pärnusse Jakobsoni parki tekkis 1,4 meetri sügavune auk. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnus ENSV rahvakirjaniku August Jakobsoni nimelise pargi jalgteel, just natuke maad enne maavalitsuse hoonet tekkis juba esmaspäeval auk, algul pisike, siis üha suurem, kuni valvas linnakodanik mõõdulindi võttis ja lindiotsa augu põhjani surus.


“Üks meeter ja 40 sentimeetrit,” ütles avalikkuse ees tundmatuks jääda sooviv linnakodanik, kui oma avastusest ajalehele teatas.



Täna hommikul kõndis ümber salapäraselt tekkinud augu OÜ Teho Eesti Teehoolduse Pärnu osakonna töödejuhataja Peeter Lankots ja otsis, kust leida jalakäijaid augu eest hoiatavaid värvilisi linte.



Lint leiti ja mähiti ridva ühe otsa ümber. Teine ots pisteti auku. Oht, et keegi läbi teekatte maapõue vajub, sai vähemalt nägijatele likvideeritud tingimusel, et augualune pole oluliselt õõnsamaks muutunud kui pinnaalune, mida katavad ritva sirgelt hoidvad kaks telliskivi.  



Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja sõnas, et augu kiiresti täitmine on esmane töö, aga olukord vajab uurimist, et teada saada, kui palju teekattealust pinnast on salapärasel viisil kaduma läinud ja kuhu see kadus.



Majandusosakonna tehnovõrkude peaspetsialist Jaan Põlma kinnitas, et tema andmete järgi ei ole kõnealusesse kohta paigaldatud kaableid ega muid maa-aluseid kommunikatsioone, mille tarvis kaevatud kanal oleks Jakobsoni pargi paari aasta tagusel renoveerimisel pinnasega täitmata jäänud.



Renoveerimine läks linnavalitsusele maksma ligikaudu 1,7 miljonit krooni.



Tänu augule võime veenduda, et Jakobsoni pargis teekatteks kasutatud kivisõelmed, mis tolmu ja pori pärast palju nurinat tekitasid, on viimaks ometi kivistunud raskust kandvaks asfaltkoorikuks.



Kahjuks on selle alla võimatu pilku heita, et saada teada, kui suures ulatuses pargiskäijate jalgealune õõnes on. Selleks tuleks teekate üles koorida.



Õnneks oli kivistunud teekate eile ohtlikule jalgealusele astunute raskuse all vastu pidanud.



“Ohtlik tundub asi olevat,” ütles hoiatusridva auku torganud Lankots.



Pärnu linnavalitsuse geodeesiateenistuse juhataja Aime Proos, kes oma töö tõttu on Pärnu pinnaselihetega kursis, ei lisanud palju lohutavat, öeldes, et Pärnu-alune maa on geoloogilises mõttes selline, kus savikihid ja liiv liiguvad, lastes ennast mõjutada pinnasevee kõikumistest, aga inimtegevusestki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles