Tarbijakaitseameti juht pürgib Pärnu volikogusse

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseameti uueks peadirektoriks saab Andres Sooniste, kes alustab tööd alates septembri keskpaigast.
Tarbijakaitseameti uueks peadirektoriks saab Andres Sooniste, kes alustab tööd alates septembri keskpaigast. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Septembri keskpaigast tarbijakaitseameti peadirektorina tööle hakkav Andres Sooniste tahab oma maksud jätkuvalt tuua Pärnusse ja kavatseb sügisel kandideerida Pärnu linnavolikogusse.


“Olen andnud oma nõusoleku kandideerimiseks,” ütles Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Andres Sooniste. “Kui mind volikogusse valitakse, kavatsen sinna ka minna. Minu jaoks on alati olnud esikohal Pärnu kui terviku käekäik.”



Sooniste oli aastatel 1994-1996 Pärnu abilinnapea ja aastatel 1999-2000 linnapea. IRLi praegune linnapeakandidaat Annely Akkermann on teda ja Peeter Priski nimetanud isikuteks, kellele toetuda.


Sooniste on lõpetanud 1992. aastal Eesti Põllumajandusülikooli maakorralduse insenerina ja 2007. aastal Tartu ülikooli ärijuhtimise magistriõppe strateegilise juhtimise valdkonnas. Pärast Pärnu linnapea kohalt lahkumist töötas ta kindlustusvaldkonnas, 2006. aastast sai temast IF Eesti Kindlustuse juhatuse esimees.



Selle aasta 1. juulil lõppes Sooniste IF Eesti Kindlustuse juhatuse liikme leping seoses kolme Balti riigi Ifi kindlustusfirmade ühendamisega. Tarbijakaitseamet pakkus talle huvi, sest arvestades teenuste vaba liikumist Euroopa Liidus, piiriüleste teenuste ja toodete müügi kiiret arengut ning infotehnoloogia ja interneti meeletut arengutempot seisavad tarbijakaitseametil ees täiesti uued väljakutsed.



Sooniste rääkis, et tarbijakaitseamet peab kindlasti jätkama selles, milles ta tugev on, kuid juurde peab tulema tarbijakaitset valdkondades, mis on keerulisemad. Näiteks finantsteenustes, interneti vahendusel toimuvas tarbimises, piiriüleses tarbimises, seotud teenustes, aga ka kinnisvaras jms.


“Usun, et lisaks reaktiivsele tegevusele on tarbijakaitsel väga suur ennetav roll,” ütles Sooniste. “Selleks peab aga amet saama partneriks lisaks tarbijatele ka ettevõtjatele, seda nende ühenduste kaudu.”



Sooniste lausus, et ta ei pelga nn “arstiefekti”, kus kõik tuttavad oma muredest tulevad rääkima ja kodupoe müüjad juba ette valveseisangu võtavad. “See amet eeldab aga täielikku neutraliteeti, kallutamatust ning lähtumist tarbija huvidest vastavalt Euroopa Liidus ja Eestis kehtestatud normidele,” teatas ta.



Sooniste ütles, et ta pole seni kodanikuna väga agaralt tarbija õiguste eest seisnud ja ainult mõnikord juhtinud müüjate tähelepanu säilivusaja ületanud kaupadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles