Nurmely Mitrahovitš: Kooliaasta alaku liikluses rahulikult

, Pärnu politseiosakonna vanemkonstaabel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu politseiosakonna vanemkonstaabel Nurmely Mitrahovitš.
Pärnu politseiosakonna vanemkonstaabel Nurmely Mitrahovitš. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärast suvevaheaega ootavad paljud koolijütsid kooli algust. Esimesse klassi minejate elus algab uus ja tähtis etapp. Õppeaasta toob kaasa rõõmu ja raskusi nii lastele kui nende vanematele.


Kallid vanemad, kui vihikud ja pliiatsid on ostetud, leidke aega oma lastega rääkimiseks ja tuletage neile meelde liikluse põhitõed!



Vaadelge liiklust


Kuigi 2009. aasta kuue kuuga on lastega juhtunud liiklusõnnetuste arv, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, vähenenud ja kahanenud on vigastada saanute hulkki, siis 92 liiklusõnnetust, kus kogu Eestis hukkus viis ja sai vigastada 97 kuni 15aastast last, on endiselt suur arv.



Märkimisväärne on seegi, et pool lastest, kes liiklusõnnetuses kannatada said, ei jälginud jalakäijana ohutu liiklemise nõudeid. Ülejäänud kannatanud tegid vigu, liigeldes jalgratta, mopeedi või rolleriga.



Seega peab iga laps teadma, et ükskõik kui kiire on kooli või bussi peale jõudmisega, tuleb enne sõidutee ületamist kas või hetkeks peatuda, veendumaks selles, et sõidukeid ei tule. Sama põhitõde kehtib isegi siis, kui fooris põleb roheline tuli.



Meeles peab pidama, et kindlasti ei ole ülekäigurada koht, kus sõbraga mängida või joosta. Autojuht ei pruugi teele tormavat last õigel ajal märgata.



Meie liikluses leidub kahjuks sõidukijuhte, kes ei pea vajalikuks peatuda enne ülekäigurada ega punase fooritulegagi.



Lapsed ei pruugi tajuda liiklussituatsioone samamoodi kui täiskasvanud ning on väga oluline, et väikeste koolijütside vanemad käiksid koos lapsega enne õppeaasta algust läbi koolitee ja leiaksid oma lapsele kõige ohutuma marsruudi.



Selgitage ja vaadelge üheskoos liiklust! Uskuge, lapsevanemad, te olete eeskujuks oma lastele, nad võtavad omaks teie head ja vead! Lubamatu on kiirustada last käekõrval tirides vales kohas üle sõidutee. Fooris põlegu teed ületades kindlasti roheline tuli.



Autojuhid, ärge alustage sõitu enne, kui kõigil autos olevatel sõitjatel on turvavöö nõuetekohaselt kinnitatud! Turvavöö võib päästa elu, aga ainult juhul, kui seda kasutatakse.



Tähelepanelikkus ennekõike


Kui lapse liiklemisvahend on buss, siis mingil juhul ei tohi bussist väljudes tormata bussi eest ega tagant üle tee. Tuleb ära oodata, kui buss on lahkunud peatusest, või minna tee ületamiseks selleks ette nähtud kohta.



Liiklusõnnetustes on jalgrattur ja jalakäija nõrgem pool, nii et tähelepanelikkus ennekõike!



Kuigi veel on õhtud ja hommikud valged, pole kaugel aeg, kui lapsed lähevad kooli ja tulevad sealt pimedas. Veenduge selles, et teil endal ja lastel on pimeda saabudes olemas helkur ja seda kasutatakse. Helkur ei ole häbiasi, vaid odavaim elukindlustus.



Koolide ja lasteaedade ümbruses olgu autojuhid eriti tähelepanelikud.



Valige sobiv sõidukiirus ja andke alati teed ülekäiguraja juures ootavale jalakäijale. Olge valmis, et ikka leidub neid, kes vales kohas või punase tulega üle tee jooksevad.



Kuigi teil võib olla kiire, jõudmaks koju, kus ootab kallis poeg või tütar, ärge kunagi muutuge liikluses lohakaks, vaid olge tähelepanelikud ja seaduskuulekad. Laste elu ja tervist tuleb hoida, nemad on meie tulevik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles