Alli Tiik: Rüütli platsile püstitatakse doonoritelgid

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01:PÄRNU VERETALITUS : PÄRNU, EESTI,24MAR04-fotol SA Pärnu Haigla veretalituse juhataja Alli Tiik.
al/FOTO ANTS LIIGUS PÄRNU POSTIMEES
PRN01:PÄRNU VERETALITUS : PÄRNU, EESTI,24MAR04-fotol SA Pärnu Haigla veretalituse juhataja Alli Tiik. al/FOTO ANTS LIIGUS PÄRNU POSTIMEES Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tuleva nädala teisipäeval ja kolmapäeval püstitatakse Pärnu Rüütli platsile kaheks päevaks telgid, kus soovijad saavad verd loovutada. Pärnus esmakordse ettevõtmise taga on Pärnu haigla veretalitus, kaitsejõudude peastaap, politsei, päästeamet, maanteeamet, Punane Rist ja Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus. Nende koostöös kerkibki doonorivere varumiseks Pärnu südalinna neli telki.


Pärnu haigla veretalituse juhataja Alli Tiik
,
milleks selline ettevõtmine?


Ühest küljest on see ettevõtmine doonorluse propageerimiseks, aga loomulikult vere kogumisekski.



Mujal Eestis on seda juba kaks aastat tehtud ja kogemused näitavad, et inimesed võtavad selle kampaania hästi vastu. Palju tuleb esmaseid doonoreid, näiteks õpilasi.



Nii mõnigi kõnnib tänaval ja alles telke nähes tekib tal mõte sisse astuda, uudistada ja verd anda. Tihtipeale jääbki kord juba verd loovutanud inimene doonoriks.



Keda neisse telkidesse ootate, kes tagasi saadetakse?


Oodatud on kõik terved inimesed vanuses 18-60 aastat, korduvdoonor võib olla kuni 65aastane. Kindlasti peab inimesel kaasas olema pildi ja isikukoodiga kehtiv dokument.



Takistuseks, miks inimene ei sobi doonoriks, võib saada näiteks vere liiga väike hemoglobiinisisaldus. Naistel peab see olema vähemalt 125 ja meestel 135. Kui hemoglobiini on vähem, suuname inimese perearsti juurde kontrolli.



Samuti on ennast täiesti tervena tundnud inimeselt avastatud mõni, näiteks B-hepatiidi viirus. HIVi pole me õnneks leidnud.



Võtame doonoriverest analüüsid ja saadame laborisse, kus siis võimalikud viirused avastatakse. Meie saame tulemused järgmisel päeval ja vajadusel kutsun ma inimese vestlusele. Loomulikult ei kasutata viirusega nakatunud verd doonoriverena.



Kui linnas jalutades või bussijaamas aega parajaks tehes vereloovutamise soov tekib, peab arvestama, et kogu protseduur võtab 45 minutit. Verevõtmiseks kulub viis kuni kümme minutit, mille peale läheb ülejäänud aeg?


Esmalt täidab doonor ühes telgis ankeedi, teises kontrollitakse tema tervist.



Samuti peab inimene enne ja pärast vereloovutamist pisut puhkama ning talle pakutakse jooke ja küpsiseid.



Telkides verd loovutanud osalevad loosimistes. Kõigi Eestis verd loovutanud inimeste vahel loositakse välja Egiptuse reis kahele, peale selle osalevad kõik doonorid loteriis, kus iga loos võidab.



Kas Pärnus kogutud veri jääb maakonna inimeste tarbeks või rändab mujale Eestisse?


Tingimata peame silmas, et Pärnu haigla oleks varustatud, aga varustame Kuressaaret ja mõnda Tallinna haiglatki.



Varasematel aastatel on Pärnumaa muu Eestiga võrreldes silma paistnud suure doonorite hulgaga. Kuidas praegu lood on?


Eelmise aasta aruande järgi on Pärnumaa vereloovutajate protsent ülejäänud Eestist tunduvalt kõrgem.



Siinsed inimesed on väga abivalmid. Tihtilugu läheb vaja mõnda kindlat veregruppi, siis helistame inimestele ja tõepoolest, kes vähegi saab, tuleb kohale.



Tahakski kutsuda kõiki Pärnumaa inimesi kasutama võimalust ja tulema järgmisel teisipäeval 11-17 või kolmapäeval 9-15 Rüütli platsile doonoritelkidesse verd andma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles