Tihemetsa põhikool matkab Toomas Turbi radadel

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihemetsa põhikool.
Tihemetsa põhikool. Foto: Urmas Luik

Tänasel üleriigilisel tervisepäeval “Reipalt koolipinki” võtab Tihemetsa ette viiekilomeetrise orienteerumismatka “Toomas Turbi radadel”.



Põhikool huvijuhi, ettevõtmise eestvedaja Merike Maidle jutu järgi on matkateel kontrollpunktid, kus tuleb lahendada mitmesuguseid ülesandeid. Võistkonnad on koostatud nii, et igas grupis on lapsi 1.-9. klassini. Lõpp-punkti koolimaja juures tuleb jõuda võistkonnal koos: et nooremad poolel teel ära ei kaoks, tuleb neid järele aidata või kas või kukile võtta.



Toomas Turb (31.01.1957) oli 1980. aastate alguseks rahvusvahelise klassiga staier, ta jooksis Enn Selliku järel teise eestlasena 10 000 meetrit alla 28 minuti ja oli NSVLi tšempion.



Turbi esimesed jooksuharjutused toimusid koolipoisina kodukandi radadel Tihemetsa lähedal, rääkis Tihemetsa põhikooli direktor Aita Matson.



Turb ise on öelnud, et jooksmisega puutus ta kokku alates 5. klassist, kui õppis Väljaküla 8klassilises koolis (praegune Tihemetsa põhikool). Kahe kilomeetri pikkune koolitee tuli iga päev igasuguse ilmaga läbida jalgsi.



Turb rõhutab oma jooksjakarjääri väljakujunemisel suusatamise tähtsust. “Meie kodu lähedal oli hea org, kus sai väga palju suusatada,” on ta rääkinud. “See arendas juba maast madalast suusatamisoskust nii tasasel maal kui mäest laskumise oskust. Seega pidev liikumine ja eriti just talvine suusatamine andsid mulle hilisemaks jooksjakarjääriks  selle olulise põhja, mis aitas ehk ära hoida vigastusigi.”



Orienteerumismatk ”Toomas Turbi radadel” tipneb ajude ragistamisega kodukandi kuulsa spordimehe elu ja karjääri tundmises.



Tervisepäeva korraldatakse 2004. aastast iga septembrikuu teisel reedel. Idee algatas kahekordne olümpiavõitja, Eesti koolispordi liidu president Erika Salumäe.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles