Kalev Vilgats: Hooaeg ei hooli kuupäevadest

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Mõni aeg enne seda, kui pilvine ilm suvehooaja Pärnus tõesti ära lõpetas, helistas toimetusse pärnakas, kes kurtis, et ilusal ja soojal septembripäeval külalistega Pärnu rannas jalutades ei õnnestunud neil sealt leida ühtki avatud tualetti.


Põõsa alla ei tahetud kükitada ja hädale saadi leevendust alles taastusravikeskuses Estonia, kus lahkelt juhatati kohta, mis inimesele kehakergendust pakub. Öeldi sedagi, et need hädalised polnud sugugi esimesed.



Probleem on tegelikult igivana ja Pärnu Postimees on sel teemal kirjutanud peaaegu igal aastal.



Nimelt on asi selles, et praegu kestab ametlik rannahooaeg 1. juunist 1. septembrini. Varem algas see 15. mail ja kestis samavõrra kauem septembris, kuid valitsus võttis vastu otsuse, millega suveaega lühendati, ja seda ilmataadiga ei kooskõlastatud.



Pärnu tuleb hädaga pooleks toime ametliku suveperioodi majandamisega keskrannas, kuid ei enamat. Linnavalitsuse loidust saab veel kuidagi põhjendada, kuid millega seletada ettevõtjate soovimatust teenida?



Meil on olnud küllalt kevadeid, mil esimesed rannailmad on juba aprilli teises pooles või on haruldaselt suvine mai. Selliste ilmataadi kingituste puhul on eriti silma torganud meie ettevõtjate saamatus korraldada rannateenindust vastavalt ilmale. Pole tualette, jooki ega sööki, rannatarvetest rääkimata. Miks?



Tambovi huntide seltsi praegused linnajuhid, aga järgmised peavad küll oma südameasjaks võtma, kuidas muuta Pärnu valmisolek ilusateks ilmadeks paindlikuks, et kevadel saaks kohe vedama ja sügisel pidama alles siis, kui ilm on rannalised peletanud. Nii saame pikendada omagi suve.



Kui nüüd saladus paljastada, siis Pärnu rannas algab hooaeg juba siis, kui märtsipäike käib kõrgemat tiiru ja inimesed kogunevad promenaadile püüdma näole aasta esimest looduslikku jumet. Kunagi taipas Sunset siis isegi kevadisi lõunaid pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles