Pärnu kortermajas oli kolmandikul suitsuandur valesti paigaldatud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur.
Suitsuandur. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile Pärnus Riia maantee 76 korterelamus tehtud suitsuandurite olemasolu kontrollreidil selgus, et 39 korterist oli andur valesti paigaldatud peaaegu kolmandikus ruumides, ühes korteris puudus andur sootuks.


Valesti paigaldatud andurite puhul olid põhilised vead, et andurit ei olnud kruvidega lakke kinnitatud või see oli paigutatud nurka.



Nendes kohtades, kus suitsuandur oli valesse kohta paigaldatud või puudus, näitasid inspektorid sobiva asukoha ja andsid nõude täitmiseks tähtaja.



Korteriomanikule, kellel andurit ette näidata polnud, anti samuti tähtaeg, mis ajaks see muretseda tuleb.



Tuleohutuse spetsialistid on pärast suvel kehtima hakanud uut seadust, mille kohaselt suitsuandur on igas kodus kohustuslik, teinud Pärnu kortermajades kolm reidi. Kontrollitud on 157 korterit, millest 31 ehk viiendikus on andur olnud valesti paigaldatud.



Lääne-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juht Sirle Matt ütles, et suitsuanduri puudumise või selle valesti paigaldamise eest pole Pärnus kedagi trahvitud. „Kontrollimise eesmärk on, et andurid täidaksid oma funktsiooni,“ lausus ta.  „Andur hakkab tööle ka kapi peal, aga siis võib olla juba hilja.“



Mati sõnutsi on reididel kaasas käinud ennetustöötaja, kes vaatab, millega suitsuandurite paigaldamisel kõige rohkem eksitakse. „Nii teame, millele inimeste tähelepanu edaspidi juhtida,“ ütles ta.



Selle aasta 1. juulist on suitsuandur kohustuslik. Igas majapidamises peab olema vähemalt üks suitsuandur. Sellise nõude on tinginud suur tulekahjudes hukkunute arv Eestis.



Kontrolli laiem eesmärk on see, et Eestis hukkuks tulekahjudes vähem inimesi ning tulekahjust tingitud majanduslikud kaotused inimestele oleksid väiksemad. „Suitsuandur kodus on inimesele endale, mitte inspektori jaoks,“ märkis Matt.



Tuleohutuse inspektorid kontrollivad reididel, kas suitsuandur on olemas ning kuhu see on paigaldatud. „Suitsuandur tuleb kindlasti kuruvidega lakke paigaldada. Kui korteris on üks suitsuandur, tuleb see paigaldada magamistubadevahelisse koridori. Õigesse kohta paigaldatud suitsuandur avastab tulekahju kõige kiiremini. Lakke tuleb suitsuandur paigaldada sellepärast, et suits on õhust kergem ja tõuseb lae alla,“ õpetas Matt. „Nurka  ei tasu suitsuandurit paigaldada, sest suits hajub nurkadest mööda ning suitsuandur ei hakka tulekahju puhul õigel ajal alarmi andma. Ka kahepoolse teibiga ei soovita suitsuandurit paigaldada, sest teibi liim võib ajapikku "väsida" ning suitsuandur kukub alla. Valesti paigaldatud suitsuandur ei täida oma funktsiooni.“



Tuleohutuse inspektorid teavitavad elanikke suitsuandurite kontrollist kindlasti ette. Enamasti antakse kontrollimisest teada korteriühistu kaudu. „Ootamatult inimese ukse taha ei ilmuta ega öelda, et tulime kontrollima, kas teil on suitsuandur. Tuleohutuse inspektorid kannavad vormi ja esitavad sisenemisel töötõendi,“ selgitas Matt.



Kes ei saa ise suitsuanduri paigaldamisega hakkama, võib helistada päästeala infotelefonil 1524 ning koju kutsuda endale päästetöötaja, kes aitab suitsuanduri paigaldada. Suitsuandur peab olema eluruumi omanikul. Selle paigaldamine on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles