Martin Helme: Aus Pärnu on võimalik

Martin Helme
, valimisliit Aus Pärnu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtulehe kolumnist Martin Helme.
Õhtulehe kolumnist Martin Helme. Foto: Marina Puškar

Enne valimisi on kõik kandidaadid ühtmoodi ilusad, ausad, targad ja head, kas pole? Vähemalt enda meelest, eks? Ja valijate meelest on kõik kandidaadid ühtmoodi valtsid, vargad, kahepalgelised ja omakasu peal, eks? Millest me siis räägime ... Mis vahet on sõnadel, lubadustel, ilusatel plaanidel? Mis vahet neil valimistelgi, kui midagi nagunii ei muutu?


Sellise suhtumisega tõesti ei muutu. Kui kodanikud lepivad, et nende roll on nõutult ja kannatlikult pealt vaadata, kuidas nende poolt ametisse pandud isikud nende rahaga oma võimu igal moel kuritarvitavad, ei saagi nad paremat tahta. Kui kodanikud leiavad, et nüüd aitab, aeg on võim enda heaks tööle panna, pole muutusedki kaugel. Niisiis, millest me räägime?



Me räägime peale ilusate lubaduste varasemate lubaduste täitmisest. Me räägime sellest, milliseid tegusid on tehtud väljaspool lubadusi, asjadest, mida ilmtingimata ei oleks pidanud tegema. Me räägime inimeste karakterist, sellest, kuidas nad ühes või teises märgilises olukorras on varem käitunud. Mis seisukohti väljendanud ja sellestki, kas või kui palju on need seisukohad muutunud.



Valimistel on mõtet siis, kui on täidetud teatud elementaarsed kriteeriumid. Esiteks eeldab see tegelikku valikut. Rõõm on tõdeda, et sel korral on Pärnus valik lai ja sisuline. Teiseks peab kodanik olema võimalikult hästi informeeritud oma valikutest. See tähendab, et ta üksnes ei pea olema valimiskampaania käigus end kurssi viinud eri jõudude lubadustega, vaid peab tundma võtmeisikute karakteritki.



Kõige ilusamadki lubadused ei maksa mitte midagi, kui nende andjateks on inimesed, kes enda varasema tegevusega on näidanud oma ebaausust, küünilisust, ahnust ja reeturlikkust.



Pärnul pole võimumeestega vedanud. Olgu need omakandimehed, mis nad on, nii hull pole ikka olnud nagu korruptsioonikohtualuse Mart Viisitamme ajal, eks? Ehkki, olgem ausad, ega palju vahet ole. Kunagine linnapea Vello Järvesalu on linnale kuuluvast asutusest raha kantimise kahtlusega uurimise all ja eelmine linnapea Ahti Kõo, kes kanditaval Estonia-nimelisel objektil peaks juhatuse esimehena hoidma silma peal Järvesalul ja linnavolikogu esimehena linna rahakotil, ei näe kusagil probleemi ja laseb vanal sõbral prisket palka rõõmsalt edasi saada.



Kõik kolm (endist) linnapead on alustanud poliitikat eri parteides. Enne paleepööret oli Reformierakonna asemel skeemis IRL, aga kõik muu oli sama. Parteideülene koostöö toimib suurepäraselt, kui kartellipoliitikuid motiveerib omakasu.



Võime kõhkluseta öelda, et oma senise tegevusega on kõik volikogus esindatud suuremad jõud näidanud oma kõlbmatust linnarahva asju ajada. Mitte et ilusaid lubadusi poleks või et valitsemise ajal ei oleks palju häid asju tehtud - ikka on -, aga kõik muu, mis selle kõrval korda saadetakse, on kas sobimatu või suisa kriminaalne. Sellist käitumist ei peaks valija mingil juhul premeerima oma häälega.



Samamoodi ei peaks valija premeerima isikuid, kelle tegevus on läbinähtavalt võlts. Kuidas saab anda hääle linnapeakandidaadile, keda seadus ei luba linnapeaks hakata? Kelle heaks lugupeetud maavanem hääli korjab? Kas poleks valijate suhtes ausam öelda: jah, meie nimekirjas saab valimisvõidu puhul linnapeaks hoopis näiteks number kaks või kolm? Või hoopis number kuus? Äkki hoopis number 15?



Ausust tahaks, ausõna! Millise sõnumi oma valitsemiskavatsustest saadab välja seltskond, kes pakub valijatele põrsast kotis?



Millise sõnumi saadab aga välja valimisliit Aus Pärnu? Esiteks selle, et meie nimekiri on puhas vanadest olijatest ja räpastest sidemetest. Seadsime endale eesmärgiks tuua linnavalitsemisse uusi, rikkumata, värskeid inimesi, kes oma varasemas tegevuses on näidanud eri eluvaldkondades üles töökust, ausust ja põhimõttekindlust.



Võime rahuloluga tõdeda, et see meil õnnestus. Kuigi paljud nimed pole laiemale avalikkusele tuttavad, võin südamerahuga võtta kõik nimekirja liikmed käendusele ja kinnitada, et neil on karakterit. Ja tänuga omalt poolt tõdeda, et nemad on mind kui Pärnusse väljastpoolt tulnud inimest võtnud käendusele, andes üheselt mõista: nemad kohalikena usaldavad mind, et koos valimisvõitlusse astuda. Usaldage teiegi!



Soovime anda oma tegevusega eeskuju. Aus Pärnu on ainus jõud, mis konkreetselt lubab vähendada linnajuhtide kõrgeid palku poole võrra. Võimule saades lööme kärpekäärid kõigepealt enda hüvedesse.



Linna rahaasju vaadates on selge, et bürokraatia on tõusnud üle pea ja niinimetatud valitsemiskulud praeguste võimumeeste ajal lumepallina kasvanud. Linnavalitsemine võtab juba umbes viiendiku kogu linna eelarvest, seda on ilmselgelt palju.



Kavatseme hakata sisuliselt nõu pidama linnakodanikega linnas ellu viidavate plaanide suhtes. Selleks võtame kohustuse korraldada siduvaid arvamusküsitlusi.



Aus Pärnu kavatseb halastamata asuda võitlusse korruptsiooniga linnasüsteemis. Saame seda ausa näoga lubada, kuna oleme ainus jõud, millel puuduvad aastatepikkused sidemed linnas võimu teostanud seltskonnaga. Paneme suurt rõhku turvalisuse suurendamisele linnas, selleks plaanime reorganiseerida munitsipaalpolitsei ja teha temast linnapolitsei, mille põhiülesanne saab olema avaliku korra tagamine praeguse trahvitööstuse asemel.



Aga Pärnu vajab peale igapäevase ausa ja tõhusa valitsemise suurt plaani, julget visiooni. Linn peab endale võtma eestvedaja rolli selliste suurte ettevõtmiste puhul nagu laevaliikluse avamine Pärnu-Kuressaare liinil, rongiliikluse loomine Pärnu-Riia, edaspidi juba Pärnu-Viini liinil.



Sadama ja lennuvälja võimalused tuleb maksimaalselt ära kasutada. Kõik see toob linna turiste, transiidikäivet, ettevõtteid, töökohti, inimesi ja raha. Raha, millega parandada avalike teenuste kvaliteeti linnas alates koolidest-lasteaedadest ja lõpetades kultuurisündmuste ning sõltuvus- või muudesse probleemidesse sattunud inimeste aitamisega.




Valimisliidu Aus Pärnu valimisplatvormi leiab veebiküljelt www.ausparnu.ee.






Kommentaarid
Copy
Tagasi üles