Asjad, milleta kaitseväes saab, aga pole hea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatitikud..
Vatitikud.. Foto: Eeva Kaun.

On asju, mida kaitseressursside ameti (KRA) väljastatud „Võta kaasa“ lehtedel kirjas pole, aga mida tegelikkuses vaja läheb. Siinkohal annakski pisut nõu oktoobris Eesti riiki teenima tulevatele noortele, et neil kergem hakkama saada oleks.


Niit-nõel


Olgugi et KRA jagatavas nimekirjas olid varem kirjas õmblustarvikud, öeldi juunis ajateenistusse asunuile, et nendega varustab sõdureid väeosa. Tegelikult anti iga toa peale paar niidi-nõelakomplekti, millest kahjuks jäi väheks.



Seega on hea, kui igal mehel ikka enda vahendid kaasas on, sel viisil saab vormile ja mütsile nimesilt kiiremini õmmeldud. Lihtsam on oma nõel kaasa võtta, kui nukralt toolil istudes oodata, kuni teised oma ristpisteid harjutavad.



Liim


Enne nimede õmblema hakkamist on väga mugav sildid vormi külge paari liimitäpiga kinni panna. Sel juhul ei jää need õmmeldes viltu ega lainetama, vaid püsivad kogu nõelumise vältel sirgelt. Silmas tuleb pidada aga seda, et midagi liigset kinni ei jääks. Pärast näiteks vormi esiosa ja seljapealset liimist lahti rebida pole just tore.



Teip


Kindlasti tuleks minna apteeki, et osta kaasa plaastreid ja teibirull. Neid saab küll laatsaretistki, kuid mugavam on omada kapis esmaseid jalakaitsevahendeid.



Olgugi et igapäevasaapad on uued ja mugavad, metsas müttamiseks saadakse eelmise lennu vanad kossid, mis jalale on väga ebamugavad. Et säästa kandu, varbaid ja päkkasid, tasub need enne taktikasaabaste jalgapanekut kindlasti teipida.



Sokid ja aluspesu


Kaitsevägi pakub sõdurile kolm paari boksereid (pisut ebamugavad) ja kolm paari õhukesi sokke (päris head). Et neid iga natukese aja tagant pesema ei peaks, on kaks varianti: kanda nädal aega sama komplekti (ja saada kaaslaste käest kehalõhnade pärast piki pead) või võtta kodunt kaasa mõni paar aluspesu ja kõrgema säärega sokke.



Entusiastid võivad muidugi neli päeva samas pesus lipata, keerates ükspäev esiosa taha ja järgnevalt siseosa väljapoole, kuid nojah … Maitse asi.



T-särk


Kolmest kaitseväe T-särgist jääb kohati väheks. Hea oleks pinnida äsja ajateenistusest tulnud sõpru, saamaks nende vana särk näiteks metsas müttamiseks, või külastada mõnd jahi/militaarpoodi. Uut särki ostes tuleb jälgida, et toon oleks kaitseväe rohelise sarnane, muidu võib tekkida probleeme.



Energiajook ja šokolaad


Noorteajal koosneb väljaõpe väga paljudest tundidest klassiruumis. Kuna aga ühel päeval on teema igav, teisel väsimus suur, on hea vahetunnis energiajooki juua. Ajab une pealt kas siis joogis sisalduvate ainetega või põiele rõhudes. Töötab igatahes päris hästi. Samuti on hea, kui kapis leidub midagi magusat.



Käekell


Kuna telefoni (vähemalt vahipataljonis) noorteajal kaasas kanda ei tohi, on hea käekellalt aega vaadata.



Väga palju käsklusi antakse stiilis „teil on kümme minutit aega“ või „kell 13.30 olete riviplatsil tagasi“ ning igati mugav on, kui alati on õige aeg teada.



Pesuvahendid


Kaasa on mõttekas võtta dušigeel ja seep ning koju jätta šampoon. Dušigeeliga on end mugav pesta kasarmus, seebiga aga metsas. Nimelt tuleb seep palju kergemini ihult maha kui geel.



Metsas pesemiseks on igal mehel katelokitäis vett (umbes liiter) ja sellega dušigeeli maha nühkida on väga keerukas. Šampoon aga võtab kapis mõttetult ruumi. Kuna juukseid niikuinii enamasti peas pole, saab mütsihoidjagi dušigeeliga puhtaks.



Jalatsid


Nagu KRAgi soovitab, tuleks kaasa võtta jooksujalatsid. Aga kappi mahuvad ära korv- või jalgpallijalatsidki. Meie rühmas on enamikul, vastavalt eelistustele, lisatossud ühes. Samuti on hea, kui on paar lühikesi pükse, kuna siinsete kiledressidega palli taga ajades võib päris ära sulada.



Riigi antavad plätud ei ole just kõige mugavamad ega vastupidavamad. Minu omad püsisid tervena näiteks lausa kaks nädalat. Mõni mudel hõõrub varbaid ning kuivab pärast pesemas käiku jube kaua. Seega, isiklikud plätud on väga popid.



Kindad


Et metsas „kamot“ (kaitsevärvides näomaalingut) peale pannes ei peaks sellega käsi mäkerdama, on mugav, kui kaasas on paar õhukesi tumedaid kindaid. Sel viisil on labakäed peidetud ja puudub vajadus nende maskeerimiseks. Kaevikut kaevatagi on mugavam kinnastes.



Niisked puhastuslapid ja vatitikud


Kateloki, näo, käte ja muu puhastamiseks on hea, kui kotis peitub niiskeid puhastuslappe. Nendega on lihtne maha saada maskeeringut, pärast sööki katelokki tahmast puhastada ja käedki saab puhtaks kõiksugu loodusest, mis sinna külge jäänud.



Relva puhastamiseks soovitan vatitikke varuda. Kuna igat sorti peidukatesse, mida jaoülemad kontrollida tavatsevad, lapiga ei pääse, tuleks neidki vatitikkudega küürida.



Eelloetletud asjad leiduvad meil enamiku meeste kappides. Kuna kasarmumüüride vahel on algul niigi ebameeldiv, tasub endal teha kõik oma olukorra parandamiseks. Võttes kaasa (või lastes külaliste päeval tuua) eelmainitud asjad, peaks elu kaitseväes kohe palju mugavam olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles