Inspektorid kontrollisid Sindis suitsuandureid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur.
Suitsuandur. Foto: Ants Liigus

Eile kontrollisid tuleohutuse inspektorid kõigis Lääne-Eesti maakondades kodudes suitsuanduri olemasolu. Pärnumaal võeti vaatluse alla Sindis Jaama 2 asuv korterelamu.


Sindis kontrollitud 46 korterist oli suitsuandur olemas ja nõuetekohaselt paigaldatud 30 kodus, valesti paigaldatud 14 juhul ning suitsuandur puudus kahes korteris, ütles Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Sirle Matt.



Pärnumaal oli see neljas suitsuandurite kontrollimiseks korraldatud reid. Varem on kontrollitud Pärnus Hariduse 12, Mai 17 ja Riia mnt 76 asuvaid kortermaju. Neis majades polnud suitsuandurit vaid ühes korteris.



„Seniste kontrolltulemuste põhjal võib öelda, et enamikus korterites on suitsuandur. Viiendikul juhtudel on see aga valesti paigaldatud,“ sõnas Matt.



Põhiline viga, mida tehakse - suitsuandur paigutatakse laes liialt seina ja lae nurga lähedale või asetatakse hoopiski kapile.



Suitsuandur tuleb kruvidega lakke kinnitada, seina nurkadest vähemalt poole meetri kaugusele, sest suits tõuseb lae alla kõige kõrgemasse punkti ning hajub nurkadest mööda. Nurka või seinale paigaldatud suitsuandur rakendub tööle alles siis, kui toas on juba väga palju suitsu.



Kahepoolset teipi ei tohi anduri kinnitamiseks kasutada, sest teibi liim võib "väsida" ja andur kukub alla.



Suitsuandurite kontrollist anti elanikele kaks nädalat ette teada.



Tuleohutuse inspektorid, kes kontrolli teevad, kannavad alati vormi ning esitavad töötõendi.



Nendes kohtades, kus suitsuandur puudus või oli valesti paigaldatud, näitasid inspektorid ära sobiva asukoha andurile ning andsid nõude täitmiseks tähtaja.



Kes ei saa ise suitsuanduri paigaldamisega hakkama, võib helistada päästeala infotelefonile 1524 ning koju kutsuda päästetöötajad, kes aitavad suitsuanduri paigaldada. Suitsuandur peab inimesel endal olema, anduri paigaldamine on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles