Tootsist võib saada hooldekodude alev

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi suurim tööandja on AS Tootsi Turba briketitehas.
Tootsi suurim tööandja on AS Tootsi Turba briketitehas. Foto: Henn Soodla

Masu sunnil on Tootsi põhiline tööandja AS Tootsi Turvas töömahtu ja töötajate arvu vähendanud, nii jagubki peagi valitaval volikogul probleeme lahendamiseks küllaga: tööpuudus, vähenev ja vananev rahvastik, tühjad korterid, ühinemise dilemma.


Kui 18. oktoobril valitav volikogu alustab sügavas majanduskriisis, siis 2005. aasta valimiste järgne periood langes kokku majanduse kiire kasvuga, tõdes vallavanem Kaljo Ahman. “Siis sõlmisime rahandusministeeriumiga lepingu saneerimise kohta vallas. See piiras küll meie taotlusi, kuid aitas vabaneda enamikust tekkinud võlgadest,” rääkis ta. “Soodne periood võimaldas teha renoveerimistöid kõigil valla normaalseks eluks vajalikel objektidel.”

Nii sai remonditud põhikool ja lasteaed, samuti spordihoone ja ujula. Rajatud on noortekeskus ja pensionäride päevakeskus, lastele sai tehtud uusi mänguväljakuid ja uuendatud kõik vanad.

Üks suuremaid tehtud töid on kahtlemata Tootsi veevarustuse renoveerimise esimene etapp, mille käigus vahetati suures osas välja alevi 50aastane joogivee- ja kanalisatsioonitorustik, tõi välja volikogu esimees Kalev Kaljuste, kes ametis ka kohaliku kommunaalameti juhina.

Tootsis asuvad Pärnumaal ainus pidevalt töötav ujula, spordisaal, põhikool, lasteaed, kultuurimaja, noortekeskus, pensionäride päevakeskus, raamatukogu ja avalik internetipunkt. “Arvan, et me oleme Eestis väikevallana vallakodanikule kõige rohkem teenuseid osutav vald,” sõnas Kaljuste.

Tööpuudus

Põhiprobleemiks on Tootsis kerkinud tööpuudus. Kui 2008. aasta alguses laekus vallale tulumaksu 400 töötava vallaelaniku pealt, siis praegu 300 töötajalt. 100 töökaotanust võib 60-70 protsenti kirjutada Tootsi Turba reale, rääkis vallavanem.

Mõne aastaga on elanike arv vähenenud peaaegu kaks korda. 10. septembri seisuga elas Tootsi vallas 866 inimest, neist pensionäre 372 ehk täisealistest elanikest 43 protsenti.

“Arvestades maha õpilased ja üliõpilased, ajateenijad, väljaspool valda töötajad, samuti töötud, saame pensionäride osaks kuni 60 protsenti,” tõdes Ahman.

Kuna Tootsis töökohti napib, on paljud tööealised oma peredega sealt lahkunud. Valla omandis umbes 120 korterist on kümmekond tühjad. Need tuleb müüa.

“Viimastel aastatel on õhus jutud Tootsi Turba briketitehase sulgemisest. Ettevõte ei kinnita seda ega eita,” lausus vallavanem. “Mingi uue tööstuse rajamine ei ole reaalne, lähtudes ebasoodsast geograafilisest asukohast ja vastava tööjõu puudusest.”

Just tööpuudus, tühjad elamispinnad ja vananevad elanikud on pannud vallajuhtide mõtted uudses suunas liikuma.

Hooldekodud

“Reaalne on sotsiaalsuund: vanurite hooldekodud, sotsiaalmajad, ööbimisteenused nii kodumaistele kui väliskülalistele,” avaldas Ahman.

Kaljustegi on seda meelt, et hooldekodu rajamine leevendaks mingil määral tööpuudust, just naiste seas. Vastav taotlus hooldekodu ehituse rahastamise kohta on esitatud.

Nii võikski sotsiaal- ja puhketeenuste osutamine anda lisa valla rahakotile, vähendaks muresid tööpuuduse ja tühjalt seisvate korteritega.

Ühinemine

Suhteliselt väikese rahvaarvu ja Eesti pisima territooriumiga valla puhul on pikalt räägitud ühinemisest mõne naabervallaga. Praegu peabki Tootsi läbirääkimisi Vändra alevi, Vändra, Kaisma ja Järvakandi vallaga ühinemise üle. 18. oktoobril tuleb rahvahääletus, kus elanikud saavad esitada oma seisukoha.

“Vestlustest inimestega on aga selgunud, et paljud on ühinemise vastu,” nentis Ahman. “Samuti oleks loogiline liitumine tõmbekeskuse ehk Pärnu linna suunal. Seega tuleb pärast valimisi teha Tori vallale ettepanek paralleelsete liitumisläbirääkimiste alustamiseks.”

Kaljuste arvab, et mõistlik on edasi minna viie valla ühinemisläbirääkimistega.

“Ühinemise üks peamisi Tootsi-poolseid lähtetingimusi on, et teenuste kvaliteet ja kätesaadavus kohapeal ei tohi halveneda,” rõhutas Kaljuste. “Kui aga sellest ühinemisest midagi välja ei tule, alles siis on mõistlik teha ettepanek Tori suunale. Ühinemisel on oluline see, milline majandusruum tekib ja milliseid teenuseid meie vallas elavatele inimestele edaspidi osutatakse.”

Vallajuhid

Tootsi on üks neist Pärnumaa valdadest, mis pikalt olnud sama vallavanema juhtida.

“Vallavanemana töötan alates 1993. aastast. Seega kandideerin kuuendat korda. Kui rahvas on nõus, jätkaksin,” sõnas Ahman.

Kaljuste näeb asja teisiti. “Tootsi vald vajab uut ja tegusat vallavanemat,” kostis ta. “Vahel ei tea ise ka, kes ma olen. Esindan nii vallavanemat kui volikogu esimeest ja juhin Tootsi valla kommunaalasutust. Värskust ja ideesid on valda vaja ja ma arvan, et need inimesed, kes kandideerivad Kodukant Tootsi nimekirjas, pakuvad seda. Kui Kodukant Tootsi peaks valimised võitma, olen kindlasti nõus jätkama volikogu esimehe kohal.”


Kaljo Ahman, vallavanem, Keskerakond
Keskerakonna nimekirjas kandideerivad need, kes oma töös puutuvad iga päev kokku paljude inimestega. Valdavalt on nad enne olnud volikogu kas ühes või mitmes koosseisus.

Uue vallavolikogu ja vallavalitsuse ees seisab Keskerakonna valimiskandidaatide arvates kaks põhiülesannet. Esmalt tuleb määratleda valla edasine juriidiline staatus. Elanike vähene arv vallas, nende vananemine ja järjest vähenevad finantsvõimalused seavad meie ette vajaduse osaleda haldusreformis.

Elanikele peab aga jääma võimalus otsustada ühinemine. Haldusreformi käigus ei tohi ükski inimene kaotada üheski punktis. Ei mingit ääremaad! Kõik, mis Tootsi saavutas tugeva tööstusalevina, peab säilima.

Teiseks tuleb määratleda valla arengusuunad. Tööstuse laiendamine või uue tootmise arendamine langeb ära. Reaalne on sotsiaalsuund: vanurite hooldekodu(d), sotsiaalmajad, ööbimisteenused nii kodumaistele kui väliskülalistele. Tähelepanu tuleb pöörata noortele; ujula, spordisaal, spordi- ja mänguväljakud peavad leidma senisest tihedamat kasutamist. 


Kalev Kaljuste, volikogu esimees, VL Kodukant Tootsi
Kodukant Tootsi on täiesti uus valimisliit, mis loodi, kaasamaks noori, tegusaid, arvamust omavaid ja tublisid inimesi vallavolikokku. Olen ise juhtinud Tootsi valda ligi neli aastat ja olen sügavalt tundnud volikogus puudust eri teemade aruteludest.

Arvan, et need inimesed, kes praegu soovivad kandideerida vallavolikokku valimisliidu Kodukant Tootsi nimekirjas, aitavad väga palju kaasa Tootsi kui väikevalla arengule.
Vallajuhtimisel oleks vaja tegelikult väga palju muuta. Olen sisemiselt väga õnnelik, et ma saan koos nende inimestega kandideerida, ja loodan, et Tootsi rahvas meid usaldab.

Ma tahaksin Tootsi valijatele öelda üht: olla volikogu liige või vallavanem ei ole saavutus. Saavutus on nendes ametites midagi ära teha.

Minu arvates peaksid inimesed endale teadvustama, miks nad volikokku kandideerivad, „pulli“ pärast ei tasu seda teha, eriti praeguses majanduslikus olukorras. Kindlasti on väikevallas  raske leida inimesi, kes tõesti tahaksid ja oskaksid osaleda volikogu töös. Meie nimekirjas on neid küllaldaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles