Rannapark võtab tasapisi uut ilmet

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargiteede alla pannakse vee- ja kanalisatsioonitorusid.
Pargiteede alla pannakse vee- ja kanalisatsioonitorusid. Foto: Ants Liigus

Kolm nädalat Pärnu Rannaparki uuendanud YIT Ehitus tahab enne talvekülmi kommunikatsioonide vedamise, betoonitööde ja teedealuste valmistamisega hakkama saada, kevadesse jäävad plaatide panek, istutustööd ja inventari paigaldamine.



14. septembril alustati rannahoone ette jäävas pargiosas puude kaitsmise ja vanade kõnniteeplaatide ülesvõtmisega. Praegu näeb pargis jalutaja rannahoone kõrvale kaevatud kraave ja kiikedeta jäänud laste mänguväljakut, pargis turritavad maapinnast veetorude otsad.



Enne talve kommunikatsioonid


YIT Ehituse projektijuhi Timo Luhari sõnutsi töötab pargis korraga ligi 15 inimest. Osa on mänguväljakul, osa teeb pargis joogiveekraane, osa võtab plaate üles ning osa ehitab rannahoone ja mudaravila vahele tugimüüri.



Üks suuremaid ettevõtmisi on eri kohtadesse vee- ja kanalisatsioonitorustike paigaldamine, mis Luhari hinnangul kestab vähemalt oktoobri lõpuni.



Oktoobris alustatakse elektritöödega. Novembri lõpuks peavad kõik kommunikatsioonid maa sees olema.



Tugimüüri tegemise ajaks prognoosis Luhar ligikaudu kuu. Rannahoone juurest kaarega mudaravila nurgani viiv tugimüür on 40 sentimeetri kõrgune. Valmides on ta samasugune nagu praegu rannapromenaadil.



Enamik kõnniteeplaate on üles võetud. Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo ütles, et veel ei ole plaatide taaskasutamiseks kohta leitud.



Rannas, mudaravila nurga juures on nõukogudeaegsed betoonplaadid alles, kuid needki peavad sealt kaduma. Luhar rääkis, et tõenäoliselt novembris algab teedealuste tegemine.



Mänguväljak, mudaravila nurgal asuv kogunemisplats ja kaks kohta pargis saavad laudkatte, betoonkivikatet on kahte sorti. Pargiteed kaetakse graniitsõelmetega, laste mänguväljakul on kummist kate.



Külmad dikteerivad ehitustempo


Katted paigaldatakse kevadel, sest neid ei saa külmunud pinnasele panna. Talve karmus ja kestus ongi ehitajatele suur küsimärk, sest varsti hakkavad töid dikteerima ilmad.



“Sel aastal saab veel valada betoonist istepinke ja mänguväljaku pindu, valmistada parkla juures puidust istutuskaste,” kõneles Luhar. “Kevadel pannakse mänguväljakule kummikate, mille paksus on arvestatud kukkumiskõrguse järgi, paigaldatakse atraktsioone, istutatakse põõsaid, pannakse üle 100 valgusti.”



Pargiteede ristumiskohale kavandatud kohvikut YIT Ehitus ei tee.



Rekonstrueeritud pargiosa peab valmis saama 18. juuniks. Tööde ajaks seatakse teedele liikumistõkked, et uudistajad ehitajaid ei segaks. Täpsem ettekujutus uuendatud Rannapargist hakkab möödujatel tekkima alles kevadel.



Euroopa Liidu regionaalarengu fondi toel rekonstrueeritav Rannapargi osa jääb A. H. Tammsaare puiestee, Lehe ja Supeluse tänava ja Ranna puiestee ning Ranna puiesteest mere poole jääva Lehe ja Supeluse tänava pikenduste vahele.



Pärnu sai uuenduseks ELi regionaalarengu fondist 17 929 667 krooni, millele lisati 3 164 059 krooni linna maksumaksjate raha. Viimati rekonstrueeriti parki umbes 40 aastat tagasi.



Rannapargi uue väljanägemisega võib tutvuda Pärnu linnavalitsuse interneti kodulehel

http://www.parnu.ee/index.php?id=2202

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles