Fotonäitus väärtustab kohalike piltnike loomingut

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse avamist kaunistasid Pärnu Kunstide maja Kersti Adamsoni balletistuudio neiud, kes ühtlasi on ühe väljapandud fotoseeria peategelased.
Näituse avamist kaunistasid Pärnu Kunstide maja Kersti Adamsoni balletistuudio neiud, kes ühtlasi on ühe väljapandud fotoseeria peategelased. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnagaleriis ja kontserdimajas (Aida 4) on 29. oktoobrini avatud ülevaatenäitus "Pärnumaa foto 2009".


Poolsada fotot 30 autorilt on parim osa konkursile saadetud üle 100 töö hulgast, valiku tegi Pärnu Postimehe, Pärnu linnagalerii ja firma Pilter esindajatest koosnev ˛ürii.



Profid ja hobipiltnikud    


Näitusel on sõbralikult kõrvuti professionaalsete fotograafide ja enda lõbuks pildistajate tööd. Läbi kaamerasilma on piltidele jõudnud suurepärased loodusvaated, humoorikad fotod igapäevaelust, aktifotod, portreed, kompositsioonid, omapärase nurga alt jäädvustatud fotod Pärnust ...



Konkursi žürii liikme, OÜ Pilteri tegevjuhi Meelis Nikolai sõnutsi olid enam-vähem kõik saadetud fotod ühtlaselt tugeva kvaliteediga. Oma osa selles oli nõudel esitada pildid A3-formaadis: tugevalt suurendatud fotol paistavad välja kõik vead, mis väiksemamõõtmelisel paberil silma ei hakka, ja osalejad pidid piltide valikul tavalisest kriitilisemad olema.



Nikolai arvates olid võrdselt head fotod nii amatööridel kui professionaalsetel piltnikel, kel rohkem kasutada korralikku varustust.



"Küsimus on pigem momendi tabamises, mitte selles, millega sa pildistad," seletas Nikolai. "Tänapäeval kompaktkaamerad teevad päris head tööd, kui nad on õigesti seadistatud. Samal ajal on nii lihtsaks saanud pildistamishobi negatiivne külg fotode tohutu hulk, kuna lõpuks enam ei teata, mida välja valida ja mida kõvakettale jätta."



End professionaalseks amatööriks nimetav fotograaf Ülo Soomets leidis samuti, et raskeim asi konkursil osaledes on oma arhiivist kolm paremat pilti valida.



"Omal ajal tegeles fotograafiaga vaid üks kindel seltskond proffe ja amatööre," meenutas Soomets. "Praegu on tehnika igaühele kättesaadav, fotograafide ring on väga lai ja netiavarustes leidub miljardeid pilte. Näen sellel näituselgi mitme noore tegija väga tugevaid töid, väljapanek läheb aastatega aina paremaks. Pärnumaa aastanäitus on kohalikele fotograafidele väga hea väljund ja stiimul kord aastas oma loomingut näidata ja vaadata-võrrelda, mida teised teevad."



Näituse avamisel andsid Pärnu Postimees ja Pilter üle eripreemia Valmar Valdmannile väga hea loodusfoto ning Grete Raspen Masingule väga hea üksikfoto eest.



Preemiapiltidel lapsed ja lind


Valdmanni fotol on jäälind, kes just püüdnud nokka kala. "Sellist hetke annab fotograafil kaua oodata ning pilt on väga kvaliteetne ja efektne," tunnustas Nikolai.



Grete Raspen Masing on Pärnu väikese vabakooli 8. klassi õpilane, kes fotograafiaga tegelnud oma sõnutsi juba viis aastat ja konkursil osales teist korda. Masingu auhinnatud pildil on kaks tüdrukutirtsu, kes võluvad oma vastandlike karakterite ja näoilmetega.



"Valisin need pildid välja, kuna nad tundusid teistsugused," kommenteeris autor. "Muidu armastan pildistada inimesi, loomi ... tegelikult kõike."



 "Lapsed on alati vahetud ja emotsionaalsed ning see emotsioon on pildil olemas," ütles Alar Raudoja Pärnu linnagaleriist. "Samuti on selles fotos toredaid kontraste. Sügavust annab akvarellpaber, mis samal ajal ei kaota ära pildi teravust."



Näitus jääb avatuks 29. oktoobrini esmaspäevast reedeni 10-18 ja laupäeviti 10-16.



Näitusele mittejõudnud pildid tagastatakse autoritele Pärnu Postimehe toimetuses (Rüütli 14) kabinetis 208 tööpäeviti 9-17, eksponeeritud fotod saab kätte samas 9. novembrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles