Juhtkiri: Rõõmusõnumid

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Liiga sageli ei märka me päevast päeva enda kõrval toimetavate inimeste panust meie ühisesse ellu. Õnneks toob pea iga aasta põhjust pöörata oma kandi tublidele inimestele tähelepanu, sest nende ettevõtmisi on märgatud. 18 aastat tagasi rajas Raissa Juhans-Murumets Pärnus supiköögi, mis aastate jooksul on pakkunud kõhutäidet väga paljudele inimestele. Märkimisväärne, et ühe inimese nii suur entusiasm on läbi aegade püsima jäänud, ja kindlasti väärib proua Murumetsa tahe head teha eeskujuks toomist kõigis Euroopa riikides.


Eeltoodud väide ei vajagi tõestust, kuid nüüd on seda väga lihtne tuua, sest just Murumets oli üks 37 inimese ja organisatsiooni seas, kes pälvisid Euroopa Parlamendi sel aastal esimest korda välja antava Euroopa Kodaniku auhinna.



Tõepoolest, esimese hooga oleks keeruline välja pakkuda mõnd teist pärnakat, kes sedavõrd suurt tunnustust vääriks, kuigi neid kindlasti leidub, sest säärane omakasuta tegutsemine, millega Raissa Juhans-Murumets Euroopa tasemel tegijaks on saanud, on harukordne nii Pärnumaal kui kogu Eestis.



Supiköögi vedamise kõrval teeb Murumets tänuväärset lõimimistööd, millega riiklikud programmid alatasa ämbrisse kipuvad astuma. Murumetsa asutatud lastering Oleme Eestimaa Lapsed koondab 16 last peredest, kus eestlane pole üks vanemaist või kumbki. Murumetsa sõnutsi teeb ta seda selleks, et lapsed ei unustaks oma kultuuri, ning võitleb nii oma elegantsel moel massikultuuri ja amerikaniseerumise vastu.



Hea, et leidub inimesi, kes mõistavad kultuuri tähtsust ja selle tähtsustamise vajalikkust. Poleks meil rahvuskultuuri, poleks meil üliandekat Endla teatri näitlejat Ago Andersoni, kes pälvis maineka Helmi Tohvelmani auhinna. Nii Murumetsa kui Andersoni auhind on suursaavutus, mida nad igati väärivad ja mille üle on kõigil pärnakail põhjust rõõmu tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles