Pärnu kaunites kodudes toimetab virk pererahvas

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murusse sobituvatel peenardel kasvavad võimsad lilled ja dekoratiivsete lehtedega taimed.
Murusse sobituvatel peenardel kasvavad võimsad lilled ja dekoratiivsete lehtedega taimed. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Väikeelamute kategoorias kauneimaks hinnatud Pärnu kodud ja aiad on erinevad nii kujunemisloo kui väljanägemise poolest. Samal ajal ühendab neid omanike töökus, ilumeel ja kirg teha kodust just oma pere eluviisi ja harjumustega sobiv mõnus koht.


Kõik premeeritud majade omanikud kinnitasid, et aiatöö on neile puhkuseks ja rõõmuks. Kahjuks oli pildistamise hetkeks esimene sügistorm aedade lillerikkust juba veidi räsinud.

Aias kohtuvad põlispuud ja moodsad taimed

Merimetsa 76 asuvas väga pika ajalooga aias on säilitatud paljud eelmiste põlvkondade istutatud puud ja sobitatud vanasse aeda moodsaidki elemente kiviktaimlast troopiliste taimedeni. Kõik moodustab mõnusalt sopilise, liigirikka ja korrastatud terviku.

Maja perenaine Aino Lankots oletas, et üle-eelmisel sajandil oli maja ümber ilmselt vaid tarbeaed flokside, jorjenite ja kuningakroonidega nagu toona kombeks. Praeguse elamu ehitasid krundile Lankotsa vanavanemad 1920ndail, samal ajal algas aia rajamine.

"Vanaisa sai elumaja valmis ja istutas aeda tamme, pärnad, vahtrad, kase ja õunapuud," rääkis Lankots. "Mõne puu oleme küll pidanud maha võtma, kuna nende eluiga sai otsa, aga kask ja õunapuu on kindlasti 80-90 aastat vanad. Iluaeda hakkas minu ema rajama 1946. aastal, see on tema elutöö. Mina olen aias jõudumööda kaasa aidanud ja siin viimased kaks aastat ise toimetanud."

Lankots peab aeda kõige ilusamaks kevadel, kui õitseb ema kogutud tulbikollektsioon ja õitevahus on "ema põllepaelad" ehk tuhkurenelas. Tänuväärsed taimed on perenaise sõnutsi hostad, iirised, astilbed, maranad, elulõngad.

Troopilistest taimedest uhkustavad aias inglitrompet ja hiiglaslikud kannad. Kuuskede all elavad oma elu põllulilled: nurmenukud, kullerkupud, käpalised, angervaks. Ei puudu tarbeaedki natukese kartuli, aedvilja ja supirohelisega. Peenramajandus on Lankotsa seletust mööda küll raskendatud, kuna maa on väga liivane ja vesiliiv neelab palju mulda.

Pere lemmikkoht aias on mõni aasta tagasi valminud ilutiik ja seda ümbritsev kiviktaimla, seal on mõnus istuda ja veevulinat kuulata. Silmarõõmu pakuvad arvukad linnud, kes pesitsevad pererahva seatud pesakastides.

"Tiigi tegime ise, mitu aastat vedasime auto pagasnikus suuri kive tiigikallastele," meenutas Lankots. "Tegelikult ei saa siin kunagi kõik päris valmis: abihoone on pooleli, aias on mõni taim liiga suureks kasvanud ja vajab ümberistutamist."

Lankotsade kodu on tunnustatud ajakirja Kodu ja Aed konkursil "Kodu kauniks", kus 2008. aastal pääseti finalistide hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles