Valik taieseid viiendalt Pärnumaa fotograafide aastanäituselt

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ballett 2009.
Pärnu ballett 2009. Foto: Andres G. Adamson

Pärnu linnagaleriis ja kontserdimaja teisel korrusel lõppes Pärnumaa fotograafide aastanäitus "Pärnumaa foto 2009".


Tänavugi toodi pilte näitusele ohtrasti, küll ehk veidi vähem kui eelneval neljal aastal, sest seekord ootasime fotosid vähemalt A3-formaadis. Loomulikult on suuremat formaati valmistada kulukam, kuid teisalt on korraldajate eesmärk panna koos fotograafidega kokku väärikas näitus ja näiteks A4-fotod pole kuigi hästi galeriiseinal vaadeldavad.



Laekus palju häid ja väga häid pilte, mistap Pärnu Postimehe, Pärnu linnagalerii ja Pilteri esindajatest žüriil oli tükk tegemist, et valikut teha.



Linnagaleriisse ja kontserdimaja teisele korrusele jõudis fotosid tuntud tegijatelt, aga neiltki, kes tänavu esimest korda olid oma pildid "Pärnumaa foto" näitusele toonud. Teemavalik oli ääretult lai, kuid tuleb tunnistada, et maastike ja päikeseloojangute osa on hakanud vähenema. Neid muidugi esines ja näiteks Aleksei Gordini tundelisi ning hoolikalt läbi mõeldud maastikujäädvustusi tahaks kindlasti veel näha.



Samuti tuli varasemast vähem makropilte putukatest ja taimedest. Viimasena mainituid mõni siiski laekus ja need jõudsid näituselegi, mitte kui makrofotode esindajad, nagu näiteks Kristin Nikolai ja Lii Krassi tööd, vaid kui kunstiliselt ja kompositsiooniliselt kõrgel tasemel taiesed.



Looma- ja linnupilte saime sedakorda samuti vähem, kuid nende tase oli ülikõrge. Valmar Valdmanni linnufotod, Andres Ennoki pilt valgejänesest ja veel mõni töö viivad vaataja otsekui loodusesse kohale ja teevad linnu või loomaga heaks sõbraks.



Tänavuse väljapaneku peateemaks kujunes inimene. Näeme fotosid lastest, noortest tantsijatest, keskealistest meestest ja vanaemadest. Inimesed avanevad sel väljapanekul meie ees oma lõputus mitmekesisuses nii nägudes kui tegudes. Juba ainuüksi seepärast soovitan näituse kindlasti ära vaadata. Olgu siis pildi autor Rita Talisoo, Ülo Soomets, Risto Randla, Luule Põder või keegi teine, kõik nad on inimest jäädvustanud isikupäraselt, ainulaadselt ja kunstiliselt väga kõrgel tasemel.



Pange tähele inimest enda kõrval samamoodi, nagu fotograafid seda teinud on, ja teie maailm muutub kordi rikkamaks.



Täiesti omaette kategooria moodustab näitusel Janno Bergmanni fotoseeria kaduviku maastikest. Bergmanni seeria on maaliline nii teemalt, kompositsioonilt kui teostuselt. Tekstiilile kantud ja ülelakitud fotod on kinnitatud lõuendina raamile ning nende toonide, valguse, alltekstide mäng moodustab võrratu ja sügava tähendusega kunstitöö, mille sarnast pole ühelgi "Pärnumaa fotol" seni nähtud. Bergmanni fotoseeria on ilmekas ja eeskujulik näide sellest, milliseid variatsioone tavalise ja igapäevasena tunduv tehnika - fotograafia tegelikult pakkuda võib.



Väljapanekul osalevad Aiki Leit-Teetlaus, Aleksei Gordin, Andres Ennok, Andres G. Adamson, Ants Liigus, Ave Höövel, Dan Kuisma, Danel Rinaldo, Eimar Kull, Grete Raspen Masing, Heidi Tammemäe, Henn Soodla, Jaanika Sillat, Jaanus Saar, Janno Bergmann, Karin Klaus, Karl Saue, Kerli Tammann, Kristin Nikolai, Lea Nõmm, Lii Krass, Luule Põder, Margit Jaanson-Noorhani, Marit Kütt, Mark Soosaar, Mati Luhtjärv, Meisi Volt, Mikk Pärnits, Olev Mihkelmaa, Rein Holtsmann, Risto Randla, Rita Talisoo, Valmar Valdmann, Vladimir Rõžkov ja Ülo Soomets.



Pärnu Postimees tänab kõiki, kes oma pilte näitusele tõid, ning loodab niisama rohket või veel ohtramat osavõttu tuleval aastal. Samuti kuulub meie südamlik tänu headele koostööpartneritele Pärnu linnagaleriist, Pilterist ja Pärnu Kunstide majast ning kunstnik Vello Paluojale, tänu kellele fotod jõudsid raamidesse ja rahva rõõmuks ilusasti galerii seintele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles