Herderi ja Pärnu linna kohtuvaidlus lükkus edasi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone.
Esplanaadi 10 hoone. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna algama pidanud kohtuistung, kus Pärnu linnavalitsuselt Esplanaadi 10 kinnistu ostnud OÜ Herder nõuab, et linn võtaks kinnistu tagasi ja hüvitaks 44,7 miljonit krooni ostmisega seotud kulutusi, lükkus linnavalitsuse taotlusel edasi.


Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu ütles, et kohus andis eile välja määruse, millega eelistung lükati kostja taotlusel edasi. „Praegu uut aega määratud ei ole,“ teatas Kirsipuu.



2006. aastal toimunud Esplanaadi 10 asuva 4599 ruutmeetri suuruse ärimaa kirjalikul enampakkumisel osales viis firmat. Parim oli Viimsi kinnisvaraärimehele Robert Hermanile kuuluva OÜ Herderi 35 miljoni kroonine pakkumine, mis paremuselt järgmist edestas ligi viie miljoni krooniga. Ostu-müügileping sõlmiti 17. novembril, pärast seda kandis ostja linnavalitsusele raha üle.



2007. aasta alguses algatas linnavalitsus Herderi avalduse alusel Esplanaadi 10 detailplaneeringu eesmärgiga muuta ärimaa äri- ja korruselamumaaks, lammutada olemasolev ühe- ja viiekorruseline hoone ning ehitada selle asemele kaheksakorruseline maja. Planeeringut menetledes selgus, et muinsuskaitseamet ei nõustu selles kohas kaheksakorruselise hoone ehitamisega ja on päri kuni 11 meetri kõrguse ehk kolmekorruselise majaga.



Muinsuskaitseamet tugines oma hinnangus 2006. aasta 6. veebruaril vastu võetud Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala põhimäärusele, mille 10. paragrahvi 4. lõige ütleb, et selles kohas ei või hoonestuse kõrgus reeglina ületada 11 meetrit maapinnast. Kitsendused kehtestati üheksa kuud enne seda, kui Herder Esplanaadi 10 kinnistu ostis.



2008. aasta mais esitas Herder linnavalitsusele lepingust taganemise avalduse. Kui see avalduse tähelepanuta jättis, kaebas Herder oktoobris asja kohtusse.



Herder üritab ära kasutada linnavalitsuse eksimust: müügilepingus pole viidet uuele muinsuskaitseala põhimäärusele, mis selles kohas ehitusõigust piirab. Sellise viite puudumisele ei juhtinud tähelepanu notargi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles