Pärnu ei plaani tulumaksu kehva laekumise tõttu uusi kohalikke makse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui omavalitsuste tulumaksu laekumine jääb Pärnus niisama kehvaks kui viimastel kuudel, tuleb aasta lõpuks linnal prognoosi järgi puudu 25-30 miljonit krooni tänavusse eelarvesse planeeritud maksutulust. Uusi kohalikke makse linnakassa täitmiseks Pärnus kavas kehtestada pole.


Novembris laekus Pärnu linnale tulumaksust 19,3 miljonit krooni. See summa on üle seitsme miljoni vähem kui mullu samal ajal. Eelmise aasta novembris sai linn tulumaksu laekumisest 26,6 miljonit krooni.



Kokku on 11 kuuga Pärnu linn tulumaksu laekumisest teeninud 256,4 miljonit krooni. Mullu 11 kuuga oli linnale tulumaksu laekunud 304,7 miljoni krooni eest. Tänavusse Pärnu linna eelarvesse on tulumaksu laekumisest planeeritud 301,3 miljonit krooni.



Pärnu linnavalitsuse rahandusosakonna juhataja Reet Näkk ütles, et eelmisel kuul laekus tulumaksust linnakassasse siiski veidi rohkem, kui veel varasema kuu laekumise järel kardeti. “Tulumaksu laekumine on iga kuuga vähenenud. Novembris tuli tulumaksu siiski rohkem kui oktoobris ja see on positiivne märk,” lausus ta.



Aasta viimaseks kuuks Näkk tulumaksu kogunemist ennustada ei taha. “11. detsembril tuleb kuu esimene laekumine, eks see veidi näitab, milliseks detsember võib kujuneda,” märkis rahandusosakonna juhataja.



Aasta lõpuks võib rahandusosakonna arvestuste järgi tulla tulumaksu 25-30 miljonit krooni prognoositust vähem. “Ilmselt jääb miinus 25-26 miljoni krooni ringi,” arvas Näkk.



Tulumaksu prognoositust vähema laekumise tõttu jääb osa linnale esitatud arveid õigeaegselt maksmata. “Esimeses järjekorras tasume lasteaedade, koolide ja sotsiaalhoolekandeasutuste arved. Elektrita ja külma kätte me inimesi ei jäta,” seletas Näkk.



Pärnu rahandusala abilinnapea Annely Akkermann tunnistas, et linn on maksuvõlglane, kuid arvete maksmine järjest käib. Võlad peaks likvideeritud saama jaanuaris, kui linn saab võtta arvelduskrediiti.



Rahalise kitsikuse tõttu on Pärnu linnavalitsus võtnud šnitti Tallinnast, mille kokkuhoiupoliitika on üle võetud. “Loeme üksikuid paberilehti. Oleme püüdnud viia paberimajanduse võimalikult digitaalseks. Kokkuhoid on sõna otseses mõttes tõesti kuni pastakateni välja,” luges abilinnapea üles Pärnu linnavalitsuses kasutusele võetud kokkuhoiumeetmeid.



Uusi kohalikke makse pealinna eeskujul pole Pärnus Akkermanni jutu järgi kavas kehtestada.



“Tulumaksu laekumise langus näitab, et ettevõtete tulemused on muutunud kehvemaks ja töövõtjate sissetulekud vähenenud,” kõneles Akkermann. “Seetõttu ei pea me võimalikuks kohalike maksude kehtestamisega linnakassat täita. Otsime selle asemel võimalusi ettevõtlust elavdada.”



Ettevõtluse elavdamise ühe võimalusena näeb abilinnapea järgmisel suvel Pärnus toimuvaid rahvusvahelisi hansapäevi, mille raames toimub esinduslik majanduskonverents. “See on piirkonna üks turundusüritusi,” ütles Akkermann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles