Linnajuhtide sissetulek väheneb 10-20 protsenti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abilinnapea Annely Akkermann leidis, et ta võiks oma kolleegidest vähem teenida.
Abilinnapea Annely Akkermann leidis, et ta võiks oma kolleegidest vähem teenida. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku kehtestada linnapea uueks kuupalgaks 45 000 ning abilinnapeade kuupalgaks 38 000 ja 35 000 krooni, mis on eelmiste linnajuhtide sissetulekutega võrreldes vähemalt kümnendiku võrra väiksemad.


Praegu on linnapea astmepalk 47 098 krooni, millele lisandub 20 protsenti esindustasu. Abilinnapeade ja linnasekretäri kuupalk on 39 267 krooni.



Volikogu otsuse järgi sõltub linnajuhtide palk üle-eelmise aasta teise kvartali Eesti keskmisest palgast. Kui töö tasustamist ei muudeta, tõuseks linnapea palk 1. jaanuarist 7028 ja abilinnapeade palk 5975 krooni võrra.



Abilinnapeade tasu pole võrdne


Eelmisel nädalal otsustas linnavalitsus vähendada kõigi ametnike palku 2010. aasta lõpuni kümnendiku võrra. Detsembrikuuks anti valida, kas nõustuda palga kümneprotsendilise vähendamisega või võtta kaks palgavaba päeva.



Sellises olukorras ootas ametnikkond huviga, milliseks kujunevad uute linnajuhtide palgad. Eile teatas linnapea kohusetäitja Romek Kosenkranius, et linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku kehtestada linnapea Toomas Kivimägi ametipalgaks 45 000, tema ja abilinnapea Jane Metsa kuupalgaks 38 000 ning abilinnapea Annely Akkermanni ja linnasekretär Tiina Rohti kuupalgaks 35 000 krooni.



Kosenkranius põhjendas abilinnapeade erinevat palgataset sellega, et kahel abilinnapeal on kureerida rohkem valdkondi ning Akkermann leidis, et tema palk võiks olla väiksem.



“Varem oli abilinnapeade palgaks 39 000, palusin kümme protsenti vähendada. Kihnu vallavanemana oli minu palgaks 16 500 krooni,” rääkis Akkermann.



Enne valimisi on IRLi esindav Akkermann avaldanud arvamust, et linnapea palk ei tohiks olla üle 40 000 ja abilinnapeade palk üle 35 000 krooni kuus.



Metsa ja Kosenkraniuse palga kohta ütles Akkermann, et varem said abilinnapead lisatasu linna osalusega äriühingute nõukogudest ning palga kalkuleerimisel arvestati reaalsete sissetulekutega. Näiteks Metsa lisatasu oli 5000 ja kui see 39 267 kroonile liita, on töötasu langus isegi rohkem kui kümme protsenti.



Linnapea kaotab viiendiku


Kosenkraniuse eelkäijad Peeter Saunpere ja Simmo Saar ettevõtete nõukogudest lisatasu ei saanud. Kosenkraniuse 38 000 krooni suurust palka põhjendas Mets majanduse ja planeerimise abilinnapea kohtade liitmisest tuleneva oluliselt suurema töökoormuse ja vastutusega.



Linnapea Toomas Kivimägi kuusissetulekuks kujuneb koos 20protsendilise esindustasuga 54 000 krooni kuus. Valimiste eel on Kivimägi öelnud, et tema palgaks võiks olla riigikogu liikme palk (51 648 krooni) või 3500 eurot (54 600 krooni).



Kivimägi eelkäija Mart Viisitamme 2008. aasta keskmine kuutasu oli koos lisatasude ja preemiatega 61 435 krooni, millele lisandus 6000 krooni haigla nõukogu esimehe tasu. Kivimägi sissetulek on sellest viiendiku võrra väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles