Maakohus ei kipu Sunseti peksujuhtumile hinnangut andma

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohtu esimees Rubo Kikerpill ei kiirusta Tallinna ringkonnakohtu otsusele hinnangu andmisega.
Pärnu maakohtu esimees Rubo Kikerpill ei kiirusta Tallinna ringkonnakohtu otsusele hinnangu andmisega. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu maakohtu esimees ei kiirusta andma hinnangut üle aasta kestnud Sunseti peksjate protsessile, mis Pärnu maakohtus tuleb tõenäoliselt uuesti pidada.


Pärnu maakohtu esimehe Rubo Kikerpili sõnutsi ei saa Tallinna ringkonnakohtu otsusele, mille kohaselt Sunseti peksjate kohtuasi menetlusnormide rikkumise tõttu Pärnu maakohtusse uue koosseisuga arutamiseks tagasi saadeti, praegu lõplikku hinnangut anda.

Kohtuniku personaalküsimusega ei tegele

„Lõpliku hinnangu andmisel tuleb igaühel olla ettevaatlik, kuna seni on üksnes tegemist ühe vaheetapi - ringkonnakohtu määrusega ja jõustunud kohtuotsust veel ei ole,“ ütles Kikerpill.  Kikerpilli väitel pole põhjust Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi Pärnu maakohtus peksjate istungil menetlusnorme rikkunud kohtuniku Igor Pütsepa personaalküsimusega tegelda.

„Eeldatakse, et kohtunik tõlgendab seadust parimas usus, kuni pole tõestatud vastupidist. Seega puudub igasugune alus kohtuniku personaalküsimusega tegelemiseks,“ märkis maakohtu esimees. „Siinkohal oleks asjakohane mitte unustada peamist – kuritegu ennast, kus süütud inimesed sattusid Pärnu linnas kuritegeliku ründe ohvriks. Kohus on siin seatud tõde välja selgitama ja tegeleb sellega kindlasti edasi.”

Uue õigusemõistmise kulud kannab riik ja kriminaalmenetluse kulud hüvitab kohustatud pool ehk süüdimõistetu või õigeksmõistva kohtuotsuse puhul riik.

“Põhimõtteliselt võib süüdimõistetult välja mõista kõik kulud, mis on kriminaalmenetluse käigus tekkinud, kaasa arvatud näiteks tunnistaja sõidukulud,” selgitas Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu. “Mis puudutab kannatanu õiguskaitset kriminaalasjades, siis meie maja viimase aja praktikast ei meenu küll, et kannatanu esindaja tasu oleks süüdimõistetult välja mõistetud.”

Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi algab kohtuistung Pärnus ööklubi Sunset juures toimunud Valga ärimehe Allain Karuse peksmise süüasjas uue kohtukoosseisuga nullist, sest Pärnu maakohus rikkus kriminaalasja arutamisel oluliselt kohtumenetlusseaduse norme.

Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi poleks Pärnu maakohtu kohtunik Igor Pütsep tohtinud lubada asja arutamisel süüaluse Ivar Närepi kaitsjal tunnistajate kuulamise ajal kohtusaalist lahkuda.

Oktoobris määras Pärnu maakohus Indrek Niidu (27) ja Närepi (21) 11 kuuks ning Aimar Tõntsi (27) ja Allan Lebedevi (28) kümme kuud vangistust. Peale selle mõistis kohus nelikult solidaarselt kannatanu kasuks välja 80 000 krooni moraalse ja ligi 18 000 krooni varalise kahju katteks.

Kohtuprotsess venis üle aasta

Kohus langetas Närepi suhtes otsuse tagaselja, sest ta hoiab mullu oktoobrist kohtupidamisest kõrvale. Tema suhtes on tehtud Euroopa vahistamismäärus, mille alusel ta Euroopa Liitu saabumisel vahistatakse. Närep viibib teadaolevalt Tais.

Süüdistuse järgi sõitis nelik 2007. aasta 4. augusti hilisõhtul Audi A6ga Pärnus ööklubi Sunset juurde piiratud territooriumile, kuhu sisenemiseks neil luba puudus. Sealsamas abikaasa ja tütrega jalutanud Allain Karuse tegi meestele selle kohta suulise märkuse, mispeale nood räige sõimu saatel noomijale kallale tungisid ja ta läbi peksid.

Kohtupidamine algas Pärnus eelmise aasta mai lõpus, otsuseni jõuti tänavu oktoobri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles