Karel Rüütli: Hariduselu juhitagu arukalt

, Rahvaliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.
Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli. Foto: Margus Ansu

Maa sool – selle sõnapaariga on kõige paremini kokku võetud maakooli õpetaja missioon. Maal on õpetaja roll palju laiem kui vaid lastele teadmiste andmine. Suuresti just tema hoida on kohalik vaim, järelikult elujõud. Kui pole kooli ega lapsi, hääbub elu. Lihtne ja loogiline. Seda raskem on mõista IRLi haridusministri plaani hakata maal koole kaotama. Tegelikult lükkas võimuliit maaelu hääbumisele hoo sisse metskondade ja postkontorite sulgemisega, nii et koerast on juba üle saadud, ainult saba ongi jäänud.


Selles vangerduses võitjaid ei ole


Tahaks uskuda, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse reform kavandataval kujul teoks ei saa. Lootust selleks andis hiljutine ümarlaud “Eesti tulevane koolivõrk”, kus ministri plaani laitsid maha nii Rahvaliidu kui sotsiaaldemokraatide ja roheliste esindajad. Igaüks, kes asjasse vähegi süveneb ja oskab ette vaadata, mõistab, et säärane ümberkorraldus suurendaks hariduslikku kihistumist: lõikaks paljudel noortel läbi tee gümnaasiumi ja sealt edasi ülikooli.



Rääkimata lapse koormusest, kui ta peab tõusma kell pool kuus, et kaheksaks kooli jõuda. Mitu kilomeetrit jalgsi kõndima ja seejärel sõitma kahe bussiga. Tagasiteel kordub sama. Ning kui tal siis veel jätkub hakkamist osaleda huviringis, jääb kojutulek pimedasse hilisõhtusse. Mõistagi toob pikk koolisõit perele lisakulutusi. Rääkida lahendusena õpilaskodudest on puhas utoopia.



Kahtlemata tähendaks gümnaasiumi ja põhikooli teineteisest lahutamine ohtu kohalikule elule. Kui kool kaugel, hakkavad pered loomulikult liikuma sinna, kus käe-jala juures kõik kooliastmed. Ja külad jäävad aina tühjemaks. Rahvaliit regionaalerakonnana peab esmatähtsaks, et igas Eesti nurgas oleks inimesel võimalik elada, tööd leida ja lapsi kasvatada.



Liiga kõrge hind


Samuti paneks uus seadus kohalikele omavalitsustele hulga kohustusi, mille täitmine on enam kui küsitav. Paljast õhust ega armastusest neid teoks ei tee. Selle asemel et tulla igal aastal välja uute, regionaalpoliitikat lõhkuvate reformidega, peaks keskvalitsus omavalitsustega koostööd tegema ja pakkuma arukaid lahendusi mitte jõupositsioonilt, vaid mõistmise ja nõuga. Koolivõrgu lõhkumine on tulevikule mõeldes liiga kõrge hind, et võtta seda saamatute ministrite proovitööna haldusreformi ettevalmistamisel.



Haridusministri plaanides on palju küsitavusi, näiteks erandlik lähenemine erakoolidele. Kui munitsipaalkooli puhul peavad põhikool ja gümnaasium tegutsema eraldi, siis erakoolina tegutsevate põhikoolide ja gümnaasiumide suhtes seda nõuet ei kohaldata. Miks?



Rääkides veel maa soolast, pole haridusministrilt kuulnud arukat selgitust, mis saab põhikoolidest ja seal töötavatest õpetajatest pärast gümnaasiumi kadumist. Kas õpetajaile, kes eri kooliastmetesse liiguvad, on antud vastav ettevalmistus?



Eeskätt maakoolide õpetajad saavad õppekoormuse täis just tänu sellele, et annavad tunde mõlemas astmes.



 See on oluline lüli, milleta pole ju mõtet õpilasi eri lahtritesse tõsta. Õpetajad peavad hakkama ühest kohast teise pendeldama ning sellega suurenevad nende sõidukulud. Vahemaa võib venida 40–50kilomeetriseks. Kas ministeerium kavatseb õpetajatele auto muretseda?



Arutelu hariduselu edendamise üle tuleb ilmtingimata jätkata, kuid arukaks edasiminekuks vajame senisest tunduvalt enam infot, põhjalikku analüüsi ja reformi tegelike osaliste toetust. Praegu pole meil ühtki uuringut, mis annaks kas või õrna ettekujutuse kõnealuste ümberkorralduste plussidest-miinustest. Küll on kindel, et kui mingilgi moel piirame noorte ligipääsu haridusele, jääb tulevikus vähemaks neid, kelle seast valida. Laseme palju andekaid ja võimekaid inimesi ühiskonnale kaotsi minna.



Et seda ei juhtuks, on aeg luua ühtne tulevikku vaatav plaan, mis arvestab kõigi kooliastmetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles