Miljoneid kroone kaob vette

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Pärnu Vesi taotles KIKilt ja sai keskkonnaprogrammist ligi 900 000 krooni toetust, et rajada Pärnu jõe lähedale Kastani ja Kastani põiktänavasse torustikud.
AS Pärnu Vesi taotles KIKilt ja sai keskkonnaprogrammist ligi 900 000 krooni toetust, et rajada Pärnu jõe lähedale Kastani ja Kastani põiktänavasse torustikud. Foto: Urmas Luik

Jõulukuu keskel otsustas SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogu eraldada Pärnumaa projektidele keskkonnaprogrammist veidi üle 13 miljoni krooni, suuremad investeeringud tehakse Jõõpre külas ja Tõstamaa alevikus ning on seotud joogiveega.


KIKi Pärnu maakondlik esindaja Piia Eller ütles, et esimesse taotlusvooru esitatud projektid olid valdavalt seotud keskkonnateadlikkusega ja sealt jagus neist 12 tarvis maakonda 634 609 krooni. Teine taotlusvoor seevastu tõi KIKi nõukogu otsusega rahastuse 19 projektile.



“Päris hea voor, arvestades seda, et projektidele nõutakse omaosalust,” möönis Eller, kelle sõnutsi oodanuks ta ülejäänud maakondadega võrreldes Pärnumaalt rohkem projekte.



Majandussurutis annab tunda keskkonnaraha jagamiselgi, sest varasemate aastate kolme taotlusvooru asemel oli lahkuval aastal kaks.



Järgmine voor lõpeb 15. veebruaril, seega on ettevõtlikel jätkuvalt võimalik taotleda raha KIKi keskkonnaprogrammist.



Veemajandus


Veemajanduses saab raha viis projekti kogusummas 10 484 106 krooni. Suurima, ligi viie miljoni kroonise rahastusega on Audru valla Jõõpre küla fluoriididevaba veega varustamine. Ligi poole väiksem summa on vajalik osaühingule SuFe, et rekonstrueerida Tõstamaa aleviku veevarustussüsteem.



Üle miljoni krooni saavad OÜ Lavassaare Kommunaal vallakeskuse Lavassaare kanalisatsioonitorustike uuendamiseks ning Häädemeeste vallavalitsus valla ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni rekonstrueerimise esimese etapi tehnilise projekteerimise tarvis.



Veidi alla miljoni krooni ehk 876 000 krooni aitab AS Pärnu Veel rajada Kastani tänava ja Kastani põigu torustikke.



Looduskaitse


Looduskaitseprojektidest said rahastuse kolm kogusummas 1 546 475 krooni. Neist mahukaim on Pärnumaa kutsehariduskeskuse esitatud Voltveti mõisapargi hooldamise ja korrastamise teine etapp, milleks KIKi nõukogu eraldas 851 473 krooni.



Pärnu linnavalitsus kavatseb koostada linna looduskaitsealuste alleede hoolduskava, selleks on KIKi keskkonnaprogrammist eraldatud 484 282 krooni.



Sindi linnavalitsus esitas Kiriku pargi hooldustööde, hoolduskava ja rekonstrueerimisprojekti koostamise rahataotluse ja saab selleks 210 720 krooni.



Keskkonnateadlikkus


Keskkonnateadlikkust suurendavad teisest taotlusvoorust eraldatud rahaga kaks kooli ja Pärnu loodusmaja kokku 106 003 krooniga.



Rahaliselt suurim projekt ongi käsil Pärnu loodusmajal, mille loengusarja “Teatepulk” toetab KIK 44 932 krooniga.



Veidi väiksema toetuse 39 496 krooni saab Surju põhikool, et korraldada Pärnumaa algklasside õpilastele keskkonnalaager.



Libatse lasteaed-algkool korraldab 4.-6. klasside õpilastele õuesõppe tundi “Eesti pinnavormid ja siseveed”, töökavale on eraldatud 21 575 krooni.



Maakondlikud projektid


Maakondlikest projektidest said teises taotlusvoorus toetuse seitse, mille tarvis jagus kokku ligi kolmveerand miljonit ehk 747 935 krooni.



Nimetatud summa jaguneb peamiselt veetöötluse ja ohtlike jäätmetega seotud töökavade vahel. OÜ Are Vesi soetab 217 994 krooniga toetatuna Are reoveepuhasti seadmed, Tahkuranna vald aga saab joogiveetöötlusseadmete muretsemiseks lisaraha 255 738 krooni, et paigaldada Reiu puurkaevu-pumpla rauafiltreerimissüsteem koos reoveesüsteemiga.



Pärnu linnavalitsus aga kavatseb kasututest puurkaevudest jagu saada ja on selleks otstarbeks KIKi nõukogu otsusega saanud 125 799 krooni.



Häädemeeste, Surju, Tahkuranna ja Paikuse vald hoolivad loodusest ja tahavad astuda elanikele sammu lähemale ohtlike jäätmete kogumisel ja on küsinud ning saanud sellekohast projektitoetust suurusjärgus 22 000 – 44 928 krooni.



Keskkonnaprogrammist on KIKi nõukogu eraldanud lõppeva aasta kahes taotlusvoorus Pärnu maakonnast esitatud 31 projektile toetust kokku 13 693 560 krooni. Täpne info on KIKi kodulehel www.kik.ee (keskkonnaprogramm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles