Mark Soosaar kaebab Viljandi linnavõimu kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseum on kasutanud suviti Viljandis näituste korraldamiseks Linnu tänaval tühjana seisvat maja.
Pärnu uue kunsti muuseum on kasutanud suviti Viljandis näituste korraldamiseks Linnu tänaval tühjana seisvat maja. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Pärnu uue kunsti muuseumi asutaja ja juht Mark Soosaar leiab, et Viljandi volikogul polnud õigust erakorralise eelnõuga muuseumilt hoonet ära võtta ja kaebab linnavõimu kohtusse.

"Meil on kaebuse sisse andmiseks aega 1. oktoobrini ning kõik dokumendid on valmis, et volikogu otsus tühistataks," ütles Mark Soosaar.

"Volikogu töömäärus ei näe ette erakorralisi eelnõusid ja otsus muuseumilt hoone ära võtta oli vormistatud erakorralise eelnõuna. Sellest tulenevalt rikkusid nad menetluse norme juba kogu selle otsuse ettevalmistamisel ja arutlelul," lisas Soosaar. "Me ei saa rahulikult pealt vaadata, kuidas Viljandi linnavolikogu riigi vahendeid ja ka oma linna maksumaksjate raha tuulde viskab," nentis Soosaar.

Septembri alguses kirjutas ajaleht Sakala, et uue kunsti muuseumi Viljandisse kolimise idee sai alguse juba 2000. aastal, kui Pärnu uue kunsti muuseumi juht Mark Soosaar sattus vastuollu toona suvepealinna valitsenud Isamaaliiduga ja otsis muuseumile kohta Viljandis. Kuid Pärnu volikogu avaldas Isamaaliidu linnavalitsusele umbusaldust ja kolimisplaan vaibus.

2006. aasta veebruaris otsustas Pärnu linnavalitsus eesotsas keskerakondlasest linnapea Mart Viisitammega aadressil Esplanaadi tänav 10 asuva maja, kus uue kunsti muuseum tegutses, müüki panna ning Soosaar sattus sellega taas segasesse olukorda. Abikäe ulatas Viljandi linn, kes kutsus uue kunsti muuseumit kolima ja pakkus selleks välja raekoja kõrval seisva endise õhtukooli hoone, mille seisukord polnud juba tollal kiita. Toonane Viljandi linnapea Peep Aru leidis, et uue kunsti muuseumist võiks saada Viljandi pärl.

2006. aasta aprillis sõlmisid Peep Aru ja Mark Soosaar ühiste kavatsuste protokolli, millega edasine tegevus sai selgemad piirjooned. Juba siis oli selge, et ilma riigi ja eurofondide abirahata muuseumihoone remont teoks ei saa. Sama aasta juulis avati Viljandis Linnu tänava remontimata majas esimene näitus ja seal näidati filmifestivali linatöidki. Septembris otsustas Viljandi linnavolikogu kunstimuuseumi Viljandisse tuua. Toonaste plaanide järgi pidanuks raekoja kõrval seisev maja remonditud saama 2010. aastaks. Lõviosa kunstimuuseumi loomisele kuluvast 45 miljonist kroonist loodeti hankida Euroopa Liidust, linn lubas projekti heaks seitse miljonit krooni. Mõnda aega tegutses uue kunsti muuseum kahes linnas korraga, avades Viljandis uksed suviti.

2007. aasta lõpus käskis Pärnus Esplanaadi tänav 10 maja ostnud kinnisvaraärimees muuseumil suurema osa ruumidest vabastada. Mark Soosaar kolis seepeale eksponaadid kiiresti Viljandisse. 2008. aasta jaanuaris sõlmis Viljandi uue kunsti muuseumiga Linnu tänava krundi osas hoonestusõiguse lepingu, mille järgi pidi remonditud maja uksed avama hiljemalt tänavu juunis. Juunikuus andis linnavalitsus muuseumile ehitusloa, et ettevõtluse arendamise sihtasutuselt (EAS) saaks abiraha taotleda. Luba anti nii Linnu tänav 4 asuva endise täiskasvanute gümnaasiumi kui ka selle kõrval paikneva Linnu tänav 4a hoone ümberehitamiseks.

2009. aasta veebruariks oli käes EASi komisjoni eelnõustamise kiitev hinnang ja linn andis muuseumile seepeale 1,2 miljonit krooni, kultuuriministeerium oli eelneval aastal juba andnud tööde ettevalmistamiseks 500 000 krooni.

2011. aasta maikuuks oli EAS otsustanud, et ei anna uue kunsti muuseumi rajamiseks küsitud 50 miljonit krooni ehk 3,2 miljonit eurot. Viljandi linnapea Loit Kivistik teatas seepeale, et vajaminevat summat pole linnal samuti kuskilt võtta. Soosaar leidis, et kuna linn ja riik on ehitusprojekti koostamiseks ja ehitushangeteks kulutanud ühtekokku kaks miljonit krooni, peaks muuseumi rajamist Viljandisse toetama riik. Uue kunsti muuseum sel suvel uksi püsivalt ei avanud, sest maja seisukord oli järsult halvenenud.

Hüpoteetiline lootus muuseumile riigieelarvest raha saada linnajuhte ei rahuldanud. 2012. aasta aprillis ütlesid nad muuseumi rajamise kavast lahti. Mark Soosaar tegi samal ajal panuse 2014. aastal algavale Euroopa Liidu eelarveperioodile, millal avanevad uued abiprogrammid.

28. augusti Viljandi linnavolikogu istungil võeti erakorralise otsusega raekoja kõrval seisev tühi hoone uue kunsti muuseumil käest ära. Uus plaan on rajada sinna linna sotsiaalkeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles