Pensionäridele jääb kahe toetuse võimalus

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht/Sakala.

Pärnu pensionäridele linnavalitsuse poolt neli aastat jagatud 500kroonine hinnatõusu kompensatsioon, mida sai 11 000 inimest, jääb sellest aastast ära, 1000kroonine toimetulekutoetus ja lisatoetused on hädasolijail endiselt kasutada.


“Praegu ei ole keegi veel iga-aastase 500kroonise toetuse järele küsinud, aga karta on, et märtsis, kui seda maksti, tulevad järelepärimised,” märkis Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna kodutute hoolekande ja toetuste peaspetsialist Raul Kivi. Tema hinnangul olnudki hinnatõusu kompensatsioon rohkem tollase võimuliidu poliitiline otsus, sest hinnatõus tuli riigis kõigil üle elada, mitte üksi pensionäridel.



“Pean 500 krooni mittemaksmist õiglasemaks kui maksmist. Toimetulekutoetust taotlenud 1029 perest on abisaavaid pensionäriperesid vaid viis protsenti, enamik neist on töövõimetuspensionärid, kelle pension jääb 1500-3000 krooni vahele,” rääkis Kivi.



Peaspetsialisti kinnitusel võivad väikese pensioniga inimesed, kel ei jätku raha kas ravimite või prillide ostuks, alati oma piirkonna sotsiaalkonsultandi poole pöörduda. Hädasolija, kui ta on pensionär, võtab kaasa oma eelmise kuu üürikulude tõendi ning andmed vajaliku kulutuse kohta (näiteks prillid, mis maksavad 1500 krooni), mida ta ei suuda pärast üürimaksmist enam katta.



“Tagasi ei saada sotsiaalkonsultant kedagi. Alati selgitatakse koos välja need põhimõtted, mille alusel lisatoetust saab,” ütles Kivi.



Pärnu linnaeelarvest makstav lisatoetus on abiks toimetulekutoetuse kõrval. Riigi rahastatav toimetulekutoetus on peamiseks abiks neile, kel pärast eluaseme kulude tasumist elamiseks küllaldaselt raha kätte ei jää. Konsultant teeb vastavad arvutused ja neist selgub, kas toetust tohib maksta. Kivi sõnutsi tavaliselt nende puhul, kes saavad 3000 krooni või rohkem pensioni, arvutused toetust anda ei luba.



“Kõigi toetusetaotlejate puhul, kes linnavalitsuse sotsiaalosakonna poole pöörduvad, hinnatakse abi vajalikkust ja vaadatakse, et neile jääks kätte toimetulekupiir – 1000 krooni kuus,” kinnitas Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles