Doonorid loovutasid telkides rekordkoguse verd

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks nädalat tagasi Pärnu Martensi väljakul püsti pandus doonoritelkides koguti doonoritelt kahe päevaga 80 liitrit verd.
Kaks nädalat tagasi Pärnu Martensi väljakul püsti pandus doonoritelkides koguti doonoritelt kahe päevaga 80 liitrit verd. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu haigla veretalituse, Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse ja Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse doonoritelkides loovutas sel suvel verd rekordiliselt ligi kolm tuhat doonorit, kes annetasid kokku 1335 liitrit verd. Doonorite sõbralikku perre lisandus 659 esmast doonorit.

Pärnu haigla veretalituse doonoritelgid olid sel suvel Pärnu kesklinnas. Kahe päeva jooksul loovutas Martensi väljakul doonoritelkides verd 178 inimest – 69 neist olid esmased doonorid –, kelle abiga koguti 80 liitrit verd.

„Selle suve doonoritelgid näitasid tõesti vereloovutajate erakordset aktiivsust ja võib-olla on siin oma osa päästeameti rõõmsavärvilistel ja kutsuvatel telkidel,“ kommenteeris regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste. „Hea uudis on see, et saame osta verekeskustele samasugused, sest sotsiaalministeeriumi kinnitusel on raha selleks eraldatud, seega ootame doonoreid telkides järgmistelgi suvedel!“

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Sel aastal toimus doonoritelkide suvine ringreis seitsmendat aastat ja kestis 23 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles