Parkimismaja pankrot selgub jaanuari lõpul

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajutise pankrotihalduri hinnangul on pooliku ehitise väärtus 16-24 miljonit krooni.
Ajutise pankrotihalduri hinnangul on pooliku ehitise väärtus 16-24 miljonit krooni. Foto: Ants Liigus

Pärnu maakohus otsustab 25. jaanuaril, kas kuulutada välja Pärnu kesklinna parkimismaja ehitanud OÜ Win Marketsi pankrot, ajutise pankrotihalduri andmetel on firma vastu nõudeid 120-140 miljoni krooni eest.


Suuremad võlausaldajad on ehituseks laenu andnud AS Unicredit Banki Eesti filiaal 62,1 miljoni, üks Win Marketsi omanikke OÜ Pärnu Veski 33,8 miljoni ja maja osaliselt valmis ehitanud AS Eston Ehitus 19,1 miljoni krooniga. Oma nõuet pole veel esitanud Pärnu linnavalitsus.



Varemed maksavad 16-24 miljonit


Ajutise pankrotihalduri Andrus Õnniku hinnangul ei ületa Lai 7 kinnistul pooliku parkimismaja väärtus 16-24 miljonit krooni. Ehituse lõpetamiseks võib kuluda 20-30 miljonit krooni.



Juhul, kui Win Marketsile pankrot välja kuulutatakse, satub Lai 7 hoonestusõigus pankrotivara hulka. Teoreetiliselt oleks linnavalitsusel võimalus hoonestusõigus lepingu rikkumise tõttu tagasi võtta, ent tegelikkuses peaks ta sel juhul kinnistu hüpoteekidest vabastama.



2007. aasta 5. novembril on linnavalitsus andnud Win Marketsile nõusoleku hoonestusõiguse 110 miljoni krooni suuruse hüpoteegiga koormamiseks. Linnasekretär Tiina Rohti sõnutsi pole selles midagi ebaharilikku, ka näiteks vana mudaravila hoonestusõigus on 150 miljoni kroonise hüpoteegiga koormatud.



Hoonestusõigust koormab 110 miljoni krooni eest hüpoteeke, neist 80 miljonit Unicredit Banki ja 30 miljonit Eston Ehituse kasuks.



Pärnu linnavalitsus soovib Win Marketsilt parkimismaja valmimistähtaja ületamise eest ligi kuus miljonit krooni leppetrahvi. Kui parkimismaja 1. märtsiks ei valmi, on linnavalitsusel õigus saada ettevõttelt iga päeva eest, mis ületab 2008. aasta 1. juulit, 25 000 krooni.



Parkimismaja ei muutu kaubamajaks


Abilinnapea Romek Kosenkranius ja linnavarateenistuse juhataja Karin Pärmann ei usu, et linnal oleks reaalne see kuus miljonit pankrotipesast kätte saada. Pigem tullakse linnavalitsusse küsimustega, kui palju parkimismaja valmimise tähtaega pikendatakse ja kas oleks võimalik planeeringut muuta.



Tõenäoliselt annab linnavalitsusega läbi rääkida üksnes parkimismaja valmimise tähtaja üle. Riik on kinnistu linnale andnud parkimismaja ehitamiseks ja sinna ei saa näiteks kaubamaja ehitada. Pealegi on parkimismaja korrused peale esimese korruse Kosenkraniuse jutu järgi liiga madalad, et neid kaubanduseks kasutada.



Parkimismaja esimesele korrusele oli kavandatud Maxima toidukauplus. Kui kaua on Maxima valmis selles kohas poe avamisega ootama, pole teada.



Praegu asub parkimismaja tasulise parkimise piirkonnas, kuid koalitsioonilepingu järgi on linnavalitsusel kavas jätta kesklinnas parkimine järgmise aasta algusest tasuliseks üksnes suvekuudel. See muudab parkimismaja ehitamise keerukamaks.



Kosenkraniuse sõnutsi oleksid parkimismaja kliendid pigem ümbruskonna korteriomanikud, kellel pole mujale oma autot jätta.



Maja ei valmi enne kaht aastat


Pärmanni hinnangul tuleks parkimismaja varemete ostjale anda aega samas proportsioonis, mis Win Marketsil oli võimalik parkimismaja ehitada. Tema arvates võib parkimismaja valmimiseni kuluda ligi kaks aastat.



Kui teisi pankrotivara ostjaid pole, võib Unicredit Pank kaotuse vähendamiseks moodustada eraldi äriühingu ja ise hoonestusõiguse omandada. Samamoodi on teinud Swedbank Hansapordi puhul.



Parkimismaja ehitamisest võivad olla huvitatud Hansapordi, kontserdimaja ja parkimismaja vahele planeeritud maja ning Pärnu Keskuse omanikud, kes selles kvartalis kortereid tahavad müüa. Pärnu Keskuse suhtes võidakse algatada saneerimismenetlus, kontserdi- ja parkimismaja vahele kaubamaja ja korterid ehitada soovinud OÜ Neli Investorit on pankrotis.



Juhul, kui kohus Win Marketsi pankroti välja kuulutab, toimub esimene võlausaldajate koosolek maakohtu Rüütli tänava kohtumajas 10. veebruaril kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles