Suitsuandur on enamikus majapidamistes

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur.
Suitsuandur. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eelmisel aastal Lääne-Eesti päästekeskuse hallatavas kuues maakonnas kontrollitud majapidamistes oli enamikus suitsuandur, kuid paljudes kodudes oli probleemiks anduri vale paigaldus.


Alates eelmise aasta 1. juulist, mil suitsuandur muutus koduses majapidamises kohustuslikuks, kontrollisid Lääne-Eesti päästekeskuse töötajad spetsiaalselt suitsuanduri olemasolu Pärnumaal 301 korral. Kontrollile eelnes tulekahjusündmuste analüüs, millest selgus, kus on kontrollida vaja.



Enamasti oli nõutud elupäästja laes, kuid oli kodusid, kus suitsuandur puudus. Selliseid majapidamisi oli Pärnumaal kuus.  



Lääne-Eesti päästekeskuse tuleohutusbüroo juhataja Jaak Jaanso sõnul tehti kodudes, kus suitsuandur puudus, enamasti suuline ettekirjutus anduri paigaldamiseks.



Kahes kodus Vändras algatati väärteomenetlus ja määrati 300kroonine trahv.



Jaanso sõnul oli põhiline probleem andurite vale paigaldus - päästetöötajad juhtisid elanike tähelepanu valesti paigaldatud andurile kokku 71 korral.



Enamlevinud oli vale asukohavalik, näiteks suitsuandur oli paigaldatud seinale.



Oli ka "leidlikumaid" lahendusi. Nii oli ühes majapidamises paigaldatud suitsuandur koos karbiga seinale naela otsa.



Teisel juhul aga oli andur riputatud õmblusniidiga laevalgusti külge. Inspektorile öeldi selgituseks, et nii on kõige lihtsam anduri korrasolekut jälgida ja patareid uue vastu vahetada.



Jaanso ütlust mööda tuleb suitsuandur paigaldada ikkagi lakke, kus ta on kõige efektiivsem. Seda soovitavad üldjuhul ka kasutusjuhendid, mis anduriga kaasas ja mis tuleks läbi lugeda, enne kui tegutsema asutakse.



Suitsuanduri hilisem korrasolek, kontroll ja patareide vahetamine on inimeste endi kohustus.



Suitsuandurite kontrollimist jätkatakse sel aastal, kontrollist teatatakse reeglina vähemalt kaks nädalat ette. Et suitsuanduri olemasolu kohustusest on räägitud juba aastaid, muutuvad Jaanso väitel suitsuanduri puudumise korral karistused karmimaks.



Eelmisel aastal hukkus Pärnumaal tulekahjudes kolm inimest. Ühelgi juhul ei olnud elamusse paigaldatud suitsuandurit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles