Pärnu-Jaagupi mõrva uurimisel on edasi jõutud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mais Pärnu-Jaagupis tapetuna leitud Sveni mõrvas on politseil juba tükk aega neli kahtlusalust, siiski on neljast vaid üks süü omaks võtnud, ka on lõpuks leitud mõrvarelv.

Lääne ringkonnaprokuatuuri juhtivprokurör Jüri Pikma ütles, et endiselt ei soovi nad menetluse huvides asjast täpsemalt rääkida, sest tegemist on olnud väga keerulise uurimisprotsessiga, mis pole kaugeltki lõppenud.

Ikka veel vähe teada

Pikma möönab, et telefonikõnede eristus on saadud ja viimase kõne enne seda, kui hiljem tapetuna leitud Sveni telefon välja lülitati, tegi talle tollal veel alaealine, juuli algul 18aastaseks saanud Keijo. Tema oli vahistatud kolmikust viimane, politsei tabas ta kuu aja eest, sest nooruk oli vahepeal välismaal tööl. Vahistatud on veel 25aastane Raul ja 24aastane Aleksander. Neljas kahtlustatav, 24aastane Oliver viibib vabaduses.

Pikma lisas, et end süüdi tunnistanud ja sündmuskoha ette näidanud Keijo abiga leiti ka mõrvarelv. Noormees andis politseile muudki olulist teavet, ütles Pikma, kuid jättis täpsustamata, mida.

Pikma ei põhjendanud, miks olukorras, kus tapmises kahtlustatavad on teada, hoitakse sellega seonduvat väga kiivalt avalikkuse ette sattumast.

Juhtivprokurör küll tunnistas, et avalikkusel on õigus teavet saada, kuid lisas, et praegu tähendaks isegi konkreetsem põhjendus, miks rääkida ei saa, uurimise kahjustamist.

“Tänapäeval on arestimajas kõik lubatud, ajalehed ja televiisor kättesaadavad, seega jõuab kõik kohe ka vahialusteni,” tõdes ta.

Segadus advokaadiga

Lääne ringkonnaprokurör oli sunnitud sel nädalal põhjendama vandeadvokaat Paul Järvele, miks too enam end tapmises süüdi tunnistanud Keijo advokaat ei ole. Järve rääkis, et Keijo kaitsmiseks oli tal sõlmitud kokkulepe poisi vanematega ja see on jõus siiani. Järve käinud Keijo juures arestimajas viimati ülemöödunud reedel ja siis jäänud neil kokkulepe, et advokaat tuleb esmaspäeval uuesti.

Esmaspäeval öeldud Järvele arestimajast, et ta Keijoga kokku ei saa, alles mitu päeva hiljem teatanud uurija, et noormees ei soovi Järvet enam oma kaitsjaks ja on kirjutanud selle kohta mitu avaldust. Järve väitel pole temale avaldusi näidatud, ka pole ta saanud Keijoga kohtuda.

Advokaadi jutu järgi on see esimene kord, kus tal tuleb öelda, et Nõukogude ajal peeti seadusest rohkem kinni. “Mul peab olema võimalus veenduda, et minu kaitsealune tõepoolest minust kui kaitsjast loobub, et talle pole selleks survet avaldatud,” rääkis Järve. “Seegi on osa kaitsest.”

Prokuratuurist oma kaebusele saadud vastust Järve ammendavaks ei pea ja kaebab edasi riigiprokuratuuri.

Pikma ütles, et ei hakka kommenteerima protsessuaalset vaidlust, mille lahendamiseks on ette nähtud konkreetne kord. “Järve leidis, et kaitseõigusi on rikutud, ja kirjutas selle kohta kaebuse. Meie kontrollisime ja leidsime, et kõik on seaduslik. Järvel on õigus edasi kaevata,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles