SMS-laenud ahvatlevad kurjategijaid pettusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lihtne ja kiire võimalus SMSiga kuni 3000 krooni laenu võtta ahvatleb otsima võimalust, kuidas raha tagasi maksmisest kõrvale hiilida.

Pärnu politseiosakonna kriminaaltalituses on menetluses juba viis juhtumit, kus laenu soovinud isik on esinenud teise inimese nime all ja laenuraha kätte saanud. Raha tagasi maksmise on laenuvõtja jätnud aga sellele inimesele, kelle arveldusarvet ta kasutas.

Ärge olge lihtsameelsed!

Pärnu politseiosakonna kriminaaltalituse komissar Olev Tammann ütles, et selliseid kuritegusid toime pannes kasutatakse ära inimeste kergeusklikkust. Teinekord abivalmidustki, sest kuidas sa ikka aitamast keeldud, kui tuttaval rahakott pangakaartide ja dokumentidega kadunud. Lubad tal oma nimele ja pangaarvele SMS-laenu võtta ja annad saadud raha talle üle.

Tammanni jutu järgi on see kõige lihtsam petuskeem. Palutakse tuttavalt või vähem tuttavalt inimeselt tema pangaarve numbrit ja võetakse laen.

Tegelikult läheb laenu saamiseks vaja ka laenuvõtja isikukoodi. Tammann tõdeb, et isikukoodi saab lihtsalt, pole tarvis kontoomanikult küsidagi, sest see võiks kahtlust äratada.

Isikukood pole probleem

Niisiis saadetakse SMS-laenu pakkuvale firmale sõnum, kus on kõik vajalikud andmed kirjas: kui suurt summat soovid laenata ja kui pikaks perioodiks, nimi, isikukood, elukoht ja pangakonto number. Piiks-piiks ja raha tuleb.

Tammann tõdeb, et inimese ahnusel pole piire. Ühe politsei menetluses oleva juhtumi puhul võttis inimene teise isikuna esinedes laenu kõigilt kolmelt SMS-laenu pakkujalt.

SMS-laenu andvate firmade tingimused on enam-vähem sarnased. Laenu saab võtta 1000-3000 krooni, Ferratum Estonia puhul esimest korda 1000 või 2000 krooni. Tähtajad on 15 või 30 päeva. Ja intressid soolased. Kui võtate SMS Laen OÜ-lt 1000 krooni 15 päevaks, läheb see maksma 200 krooni. 2000 krooni eest tuleb maksta 380 krooni, 3000kroonine laenusumma viib minema 550 krooni.

Kolmanda SMS-laenu pakkujana on novembrist turul BIG.

Et SMS-laenu saab lihtsalt, on ajakirjanduses kirjeldatud juhtumeid, kus laenu võetakse tuttavale - kas eesmärgil nalja saada või soovitakse inimesele meelehärmi valmistada. Katsu hiljem tõendada, et sa seda raha ei laenanud.

Tammann hoiatab sellegi eest, et inimesed oma pangakaartidele PIN-koode ei kirjutaks. Sellest on palju juttu olnud, ometi seda tehakse.

“Kujutage ette, et kaotate rahakoti. Teil on seal ID-kaart, kust saab isikukoodi. Paljudel on dokumentide hulgas pangaarve number. Niisiis võib teie nimele SMS-laenu võtta. Ja kui samas on PIN-koodiga pangakaart, saab laenu kohe pangaautomaadist kätte,” loetles Tammann ohte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles