Politsei hoiatab veebikuulutustele ja loteriiteatistele vastamise eest

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebi kaudu ostes-müües on suur oht langeda kelmuse ohvriks.
Veebi kaudu ostes-müües on suur oht langeda kelmuse ohvriks. Foto: Liis Treimann / Postimees

Viimasel ajal on jälle tooni andmas mitmesugused interneti ja meilide kaudu saadetud ahvatlevad pakkumised, mis võivad osutuda kelmuseks.


Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammelehe ütlust mööda on teadaolevalt vähemalt ühe inimesega kontakti võetud tema internetis üleval oleva telefonimüügi kuulutuse peale. Meilitsi ühendust võtnud mees oli esitanud telefoni kohta täpsustavaid küsimusi ja palunud telefoni Nigeeriasse saata. Telefoni eest olevat summa pangas juba broneeritud ja selle saavat kohe, kui telefon on teele pandud.



“Võib enam kui kindlalt väita, et inimene, kes oma kauba sellise pakkumise peale teele paneb, oma tasu ei saa, pealegi maksab veel kopsaka saatmistasu,” lausus Tammeleht.



Ka on Tammelehe väitel levimas inimeste meiliaadressidele saadetavad loteriivõidust teavitamised, kus palutakse võidu kättesaamiseks täita mitmesuguseid isikuandmeid nõudev ankeet.



Politsei palub inimestel olla äärmiselt ettevaatlik veebi vahendusel toimuvate müügitehingute suhtes ja eriti pöörata tähelepanu erakuulutustega tegeldes.



“Veenduge müügi- või ostusoovi korral teiega kontakteeruja usaldusväärsuses ning vältimaks oma kaubast või rahast ilmajäämist, on igal juhul soovitav kliendiga vahetult kohtuda,” õpetas Tammeleht. “Ainult nii on võimalik teha kindlaks, et teie soovitud kaup vastab kuulutuses toodud kirjetele või teie müüdava kauba eest tasutakse. Kui teile tundub midagigi kahtlane, on teil õigus tehingust loobuda.”



Ettevaatus kehtib ka igasuguste loteriide puhul. Kui inimene ei ole talle võidu toonud loteriist osa võtnud, peaks andmete küsimine igaühe valvsaks tegema. “Ärge jagage oma isikuandmeid kergekäeliselt,” ütles Tammeleht. “See võib tuua palju pahandusi ja asjatuid probleeme.”


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles