Kanneldajad peavad festivali

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel kell 14 avatakse Pärnu raekoja saalis 10. rahvusvaheline kandlefestival, kus osaleb ligemale 70 kandlemängijat Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest.

Traditsiooniliselt üle kahe aasta toimuva festivali korraldaja kandleõpetaja Tiit Erm tõdes, et festivalikülalised on varasematest aastatest tuttavad.

Ermi sõnade kohaselt saab Eestis süvendatult kandlemängu õppida kahes koolis: Viljandi kultuurikolledžis ja Eesti muusikaakadeemias.

Tänavu on kanneldajate jaoks eriti õnnelik aasta, sest Eesti muusikaakadeemias lõpetab esimene lend kandleõpetajaid. Ermi arvates on see tõeline läbimurre.

“Varem ei olnud kannel Eestis teiste instrumentidega võrdne, sest seda pilli ei saanud Eesti muusikaakadeemias õppida. Noortel andekatel mängijatel tuli minna Soome ja Leedu muusikaakadeemiatesse,” kõneles Erm.

Pärast Sibeliuse akadeemia lõpetamist asusid kanneldajad Kristi Mühlig ja Hedi Viisma aga õppejõududena tööle Eesti muusikaakadeemias, kus kannel instrumendina lõpuks tunnustust leidis.

Erm oli õnnelik, et lõpuks ometi asub Pärnus tööle vastne muusikaakadeemia kandleeriala lõpetanu Ruth Kuhi, kes juba praegu juhatab noorte kandleorkestrit ning kelle õlule jääb tulevikus ka Pärnu kandlefestivali korraldamine.

Reedel kell 14 esinevad raekoja saalis Eesti noorte kandleansambel Sotto Voce, kandlemängijad Aivar Arrak, Hedi Viisma ja Kristi Mühlig. Kontsert on tasuta.

Samal õhtul kell 20 leiab Estonia taastusravikeskuse Rohelises majas aset rahvamuusikakontsert, kus astuvad üles kanneldajad Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest.

Laupäeval kell 11 mängivad nelja riigi muusikaakadeemiate kandleeriala üliõpilased Kunstide maja sinises saalis ning kell 18 toimub raekoja saalis festivali lõppkontsert, kus astuvad üles kandleansamblid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles