Kommentaar: Luca Volonté juhib Euroopa Rahvapartei fraktsiooni

Andres Herkel
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küsimus: mis seob presidendivalimisi Ukrainas Euroopa Rahvapartei (ERP) fraktsioonijuhi valimisi Euroopa Nõukogu parlamentaarsel assambleel? Vastus: mõlemal juhul on (oli) enne valimisi võimatu ennustada, missugune on tulemus või mis täpselt pärast valimisi toimuma hakkab.


Selline võrdlus tekkis Strasbourgis. Tegemist oli lausa pretsedenditu konkurentsiga, sest oma kandidatuuri esitasid kuus meest ja üks naine. Luca Volonté võit üllatas paljusid, sealhulgas Itaalia delegatsiooni ja vististi Volontét ennastki.



Suurfavoriidiks peeti Jean-Claude Mignoni Prantsusmaalt, talle lisas jõudu suurte delegatsioonide, eeskätt Saksamaa ja Poola toetus. Tema peakonkurendiks loeti Göran Lindbladi Rootsist. Lindblad juhtis viimased kaks aastat assamblee poliitikakomiteed ja on silma paistnud mitme kaaluka raporti, sealhulgas kommunismi kuritegude raportiga.



Kummati pääses Volonté napilt teise vooru ja sealt edasi võiduka lõpuni. Volonté on 43aastane kristlik demokraat, pärit Lombardiast. Ta ei kuulu Berlusconi parteisse. Vastupidi, kristlike demokraatide parlamendirühma eeskõnelejana on ta Berlusconit üsna teravalt kritiseerinud.



Mis tõi Volontéle võidu? Kõigepealt on Itaalia delegatsioon arvukas. Teiseks võis laiemat mõju avaldada Vatikani toetus. Kolmandaks on Volonté seni õige vähesed sõnavõtud parteirühmas olnud küllalt teravad. Ta kuulus nendegi hulka, kes eelmisel aastal kirjutasid alla Vene delegatsiooni volituste peatamise algatusele.



Neile infokildudele vaatamata on Luca Volonté saladuslik võitja, must hobune, kelle edasisi samme ootame ja jälgime suure huviga.



Artikkel pärineb Andres Herkeli ajaveebist www.herkel.net.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles