Loodus mängib külale võimalused kätte

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talude õuevalvurid teevad valju häält ja kui haukumisest isu otsas, liputavad saba nagu neljajalgsed sõbrad ikka.
Talude õuevalvurid teevad valju häält ja kui haukumisest isu otsas, liputavad saba nagu neljajalgsed sõbrad ikka. Foto: Urmas Luik

Leina külasid on kodumaal teadaolevalt kaks, üks neist Tahkuranna vallas Pärnu maakonnas, teine Pihtla vallas Saare maakonnas. Saarlastest Leina küla elanikud vaaritavad koduõlut ja korraldavad matku, pärnumaalastest sama nimega maakohas troonib suusatamine ja tervisesport. Teisisõnu: Jõulumäe.


Võiste alevik, Piirumi ja Leina küla moodustavad suusaklubi Jõulu algatusel koostatud arengukavas ühe piirkonna. See annab lootust, et rahvaarv suureneb ning maale asub elama järjest rohkem noori peresid. Lastele on lähim lasteaed ja algkool kümmekonna kilomeetri kaugusel Võistes, põhikool vallakeskuses Uulus, kesk- või kutseharidus tuleb omandada Pärnus.



Nii et käe-jala juures ei ole Leina elanikel midagi, poodi, postkontorisse, tohtri juurde, apteeki tuleb sõita mitme(kümne) kilomeetri kaugusele. Kui ilm lubab ning lumi rinnuni ei ole, saab läbi metsa bussipeatusest astuda otse paar kilomeetrit. Neile, kellel oma rattad all, pole ükski vahemaa pikk või vähemalt on see lühike talvel Jõulumäele ja Keskküla tallu, kus saab õppida ratsutamist.  



Majandite kaotamine on külad tööealistest tühjaks viinud, leiba tuleb lauale teenida enamasti kodunt kaugemal. Suurim tööandja Leina külas ja piirkonnas on Jõulumäe tervisespordikeskus.



Loodus ongi see, mis mängib Pärnu piirist veerandsada kilomeetrit edelasse jäävale külale võimalused kätte. Seda igal aastaajal. Ilmakaareti võttes piiravad küla läänest Uulu-Võiste metsakaitseala luitemännikud, lõunast külgneb küla Luitemaa looduskaitseala Tolkuse rabaga. Tahkuranna oja jääb idapiiriks Häädemeeste vallaga ja põhjast piirab küla osaliselt rekultiveeritud Metsaküla karjäär. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles