Elektriga seotud õnnetusi põhjustab ohutusnõuete eiramine

, tehnilise järelevalve ameti ehitus- ja elektriosakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrikilp.
Elektrikilp. Foto: Urmas Luik

2009. aastal toimus tehnilise järelevalve ameti andmetel seitse elektriga seotud õnnetusjuhtumit, kus kergemalt sai vigastada kaks ja raskesti kolm inimest ning hukkus kaks inimest. Neljal juhul oli tegemist tööõnnetusega, kolm õnnetust juhtus olmes.


Elektrist põhjustatud õnnetusi oli 2009. aastal niisama palju kui 2008. aastal, kuid 2008. aastal ei lõppenud ükski neist surmaga.



Kõik viimase kolme aasta surmajuhtumid on aset leidnud olmes.



Möödunud aastal ei juhtunud ühtegi õnnetust kaitsevööndi nõuete rikkumise tõttu. Õnnetuste peapõhjuseks on olnud elektriohutusnõuete eiramine ja vale tegutsemine.



Enamik viimase aja õnnetusi on toimunud jaoturites-alajaamades ning liitumiskilpides, suhteliselt palju õhuliini- ja kaevetöödelgi.



On esinenud aastaid, kui enamik elektrist põhjustatud õnnetusi on seotud kindla inimgrupiga. Näiteks 2006. aasta eripära oli lastega juhtunud õnnetuste suur arv ja 2007. aastat iseloomustasid omavoliliselt tegutsenud isikud.



Viimasel paaril aastal pole domineerivat gruppi olnud, esindatud on pea kõik õnnetuste põhjustajad: metalli- või elektrivargad, ettevaatamatus ning hooletus elektritöödel, ohutusnõuete ja kehtestatud tööprotseduuride eiramine ja omavoli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles