Pärnus saab näha Tartu rahule pühendatud näitust

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rahuläbirääkimised detsembris 1919.
Tartu rahuläbirääkimised detsembris 1919. Foto: http://riigi.arhiiv.ee/naitus

Pärnu uue kunsti muuseumis saab tänasest näha riigiarhiivis koostatud näitust "Tartu rahu 90", mis dokumentide ja fotode vahendusel annab ülevaate nii rahulepingu sõlmimisest kui selle sätete ellurakendamisest.


Riigikogu hoonest Pärnu uue kunsti muuseumisse rännanud väljapanek pakub ajaloohuvilisele võimaluse uurida koopiaid nii ajaloolisest Tartu rahulepingust kui teistest dokumentidest, mis Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel sõlmitud rahulepingu juurde kuuluvad, vahendas ERR.ee teleuudiseid.



Tartu rahuleping sedastas peale sõjaseisukorra lõpetamise ja Eesti riigi tunnustamise artikleid, mis käsitlesid piiri-, julgeoleku-, majandus-, sotsiaalseid ja liikluspoliitika küsimusi.



Säilinud fotode koopiad annavad aimu ajaloolise dokumendi allakirjutamist saatnud õhustikust.



Samuti näeb jäädvustusi näiteks neist Venemaal elanud eestlasist, kes rahulepingu sõlmimise järel said võtta endale Eesti kodakondsuse, mis ühtlasi tähendas kohustust aasta jooksul siia ümber asuda.



Näituse koostajad Eeri Kessel ja Tiit Noormets ning kujundaja Tiiu Laur panid näituse kokku Tartu rahu sõlmimise 90. aastapäeva tähistamiseks.



Pärnus jääb näitus üles vaid kuni 5. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles