Manifestitahvel avatakse aasta pärast

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmselt just Hospidali 14 keldrikorrusel trükiti 21. veebruaril koostatud iseseisvusmanifest.
Ilmselt just Hospidali 14 keldrikorrusel trükiti 21. veebruaril koostatud iseseisvusmanifest. Foto: Urmas Luik

Pärnu linna ametlikus iseseisvuspäevale pühendatud ürituste kavas oli pidulik mälestustahvli avamine hoonel, mille keldris asus Aleksander Jürvetsoni trükikoda, kus 1918. aasta 23. veebruaril trükiti kaks päeva varem koostatud “Manifest Eestimaa rahvastele” (mitte segi ajada “Manifestiga kõigile Eestimaa rahvastele”, mis kannab trükikuupäeva 24. veebruar 1918 - toim).


Viimasel hetkel tekkis kahtlus, kas Pärnu pataljoni kogu kavandatud tahvel kinnitatakse ikka õige maja seinale, ja tahvli pidulik avamine lükati aasta võrra edasi. Nüüd täpsustab Jürvetsonile kuulunud trükikoja täpset asukohta Pärnu muuseum. Teine põhjus, miks tahvli paigaldamine edasi lükati, oli sündmuse kaalukus.



“Mõistsime, et riigi sünniaktiga seotud mälestustahvli avamine on üleriigilise, mitte kohaliku tähtsusega sündmus, millest peaks osa võtma keegi valitsuse liikmetest,” selgitas Pärnu pataljoni kogu liige kapten Priit Rööp. “Selleks, et organiseerida valitsuse ja parlamendi esindus 23. veebruariks Pärnusse, nappis meil aega ja me võtsime vastu otsuse lükata sündmus aasta võrra edasi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles