Juhtkiri: Eesti väärib paremat

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese kõne iseseisvuspäeval Vanemuise teatris ei rabanud millegi uudsega. Riigipea kordas Tartus neid mõtteid, millest on räägitud ja kirjutatud ning mõeldud juba mõnda aega. Vähemalt Pärnu Postimees on siin presidendi mõttekaaslane.


Õigupoolest vajasime sellist eneseusku turgutavat kõnet. Ilves on väga täpselt osanud viidata neile kordadele, kui meile on öeldud, et eestlased ei saa hakkama. Nii oli see oma riigi loomisel, Vabadussõjas. Taasiseseisvumisel ennustasid kunagised laagrikaaslased omariikluse kiiret kadu, me ei pidanud saama Euroopa Liitu ega NATOsse. Tegelikult oleme tõesti kõige sellega hakkama saanud.



Nüüd, kui paljude näitajate poolest hakkab Eesti kriisist väljuma, peame endale selgeks tegema, kuhu ja kuidas edasi liikuda. Sellist elu ja lõõmavat laenuraha lõket ning kinnisvaramulli, nagu oli enne kriisi, ei tule enam kunagi.



President andis kõnes erakondadele soovituse, millele keskenduda järgmise aasta riigikogu valimiste kampaanias. Need on Eesti riigi halduskorraldus, hariduse tulevik, maksu- ja eelarvepoliitika ning energiajulgeolek – kõik elulise tähtsusega teemad.



Lugejad kindlasti mäletavad, kuidas läinud aastal Euroopa Parlamendi valimistel käidi välja loosungeid, mis terve mõistuse suhtes olid täiesti nihkes (”Valides Euroopa Parlamenti, muudad Eesti valitsust!” ja muud niisugused).



Kui ütleme, et Eesti väärib paremat, vajame senisest rohkem ühtehoidmist, hoolivust nende vastu, kel praegu ei lähe kõige paremini. Eestis tuleb mõista, et meie kõige kallim vara on inimesed, keda tuleb hoida ja kellele peab looma tingimused, et ei tekiks tahtmist, hõlmad vöö vahel, Eestist lahkuda.



Riigina oleme hakkama saanud, nüüd tuleb kindlustada meie riigi kestmajäämine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles