Kohus mõistis Pärnu arstile tingimisi vangistuse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla sünnitusosakond.
Pärnu haigla sünnitusosakond. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis täna süüdi Carmen Heinväli (54), keda süüdistati tegevusetusega ettevaatamatusest kahele inimesele raskete tervisekahjustuste tekitamises.



Kohus karistas Heinvälit lühimenetluse sätteid kohaldades kaheksakuulise vangistusega tingimisi kolmeaastase käitumiskontrollita katseajaga ja mõistis temalt välja menetluskuludena kokku üle 48 000 krooni ning kannatanute esitatud tsiviilhagi katteks 23 914 krooni, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu.

Süüdistusakti kohaselt hindas arstina valves olnud Heinväli 2007. aasta algul Pärnu haiglasse pöördunud sünnitaja sünnitustegevust ebaõigesti, põhjustades sünnitustegevuse lõpetamisega viivitamisega nii sünnitajal kui sündinud lapsel raskeid püsivaid tervisekahjustusi.

Käesoleva aasta 19. ja 20. jaanuaril toimunud kinnisel kohtuistungil ei tunnistanud Heinväli end süüdi.

Prokurör palus kohtul Heinväli süüdi tunnistada ja karistada teda lühimenetluse sätteid kohaldades lõpliku karistusena üheaastase vangistusega kolmeaastase käitumiskontrollita katseajaga ning mõista temalt välja kohtukulud.

Kannatanute esitatud 1 172 757 krooni suuruse tsiviilhagi lahendamise jättis prokurör kohtu otsustada. Kannatanute esindaja ei võtnud karistuse osas seisukohta, kuid palus lisakaristusena kohaldada Heinvälilt arstina töötamise õiguse ära võtmist.

Kaitsja omakorda palus kohtul Heinväli õigeks mõista, viidates muuhulgas sellele, et kannatanu, pöördunud haigla poole, sõlmis sisuliselt terviseteenuse osutamise lepingu haiglaga, mitte konkreetse süüdistatavaga.

Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et toimikumaterjalide hulgas olevad kirjalikud tõendid kinnitavad, et antud juhul tekkisid kannatanute rasked tervisekahjustused süüdistatava tegevusetuse - see on õigel ajal vajalike toimingute tegemata jätmise - tagajärjel. Lisakaristuse kohaldamist ei pidanud kohus vajalikuks.

Otsuse vaidlustamise soovist tuleb menetlusosalistel kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui selline teade tuleb, teeb kohus motiveeritud kohtuotsuse 5. aprilliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles