Looduskeskus kutsub metsa hangedest välja tegemata

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Nende kotikeste järgi saavad lapsed ära arvata, millise puu seemned siin sees on," seletab RMK Varbla looduskeskuse juhataja Tiiu Annuk õppenurgas.
"Nende kotikeste järgi saavad lapsed ära arvata, millise puu seemned siin sees on," seletab RMK Varbla looduskeskuse juhataja Tiiu Annuk õppenurgas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigimetsa majandamise keskuse ehk lühidalt RMK Varbla looduskeskus on üks 17 omasugusest riigis ja peab hea seisma nii väikeste kui suurte silmaringi avardamise eest. Avarast pitsaknaraamidega esikust avaneb otseuks pakaselisel päeval ahjusooja tuppa, kus looduskeskuse töötaja Tiiu Annuk tõuseb arvuti tagant seletama, millega külastajaid siin üllatada annab.


"Näete, see on maailma kõige kergema puu - balsapuu tükike, tuttavad tõid, see puuliik kasvab Lõuna-Ameerikas ja Lõuna-Mehhikos," haarab näidiste seadja riiulilt helebeeþi puidutükikese, mis on peos hoides niisama kerge nagu udusulg.



Need, kes iga päev metsas ei käi, näevad looduskeskuses riiulitel kodumaiseid puidunäidiseid, käbisid, seemneid värvikate piltide taustal.



"Pargis saame teha hulgaliselt loodusõppeprogramme, siin on ju Vana-Varbla mõisapark, kus kasvavad kõrguselt Eesti kolmandad mustad männid ja mooruspuu, mille viljad meenutavad vaarikaid, sellepärast kutsume teda vaarikapuuks, ja robiiniad on meil ka," tutvustab vestluskaaslane seda, mis ootab lehtede tärkamise järel.



Suurem koostöö käib RMK Varbla looduskeskusel lähiümbruse koolidega, need on oma küla kooli kõrval Lõpe, Koonga, Virtsu.



"Sellel aastal on jätkuprogramm vanematele klassidele, kes tahavad ametit valida, tutvustame neile metsanduse erialasid. Väiksematega oleme lumele jäetud jälgede järgi vaadanud, kes elavad metsas," räägib Tiiu Annuk, kes 21 aastat tagasi Tartumaalt riigi teise otsa tööle sattus ja ütleb nüüd Varbla kohta, et see on maailma parim paik elamiseks oma mere ja vahvate inimestega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles