Muuseum laieneb meeste käsitöökoja võrra

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Sisustan mõisatalli meeste käsitöökoda, et vanu oskusi edasi andes puutööd õpetada," räägib Varbla muuseumi üks omanikke tisler Rene Kask.
"Sisustan mõisatalli meeste käsitöökoda, et vanu oskusi edasi andes puutööd õpetada," räägib Varbla muuseumi üks omanikke tisler Rene Kask. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Üritustesarja "Varbla suvi" on aastaid nagu kohustuslikus korras olnud sisse kirjutatud Varbla käsitöö ja omatoodangu laat, mis tavakohaselt toimub muuseumi õuel, tänavu 24. juulil ja kuuendat korda.


Talve selgroo murdmise järel sisustab muuseumi asutaja Rene Kask mõisaaegse talli müüride vahel meeste käsitöökoda, et huvilised kaasade ees puutööoskuste pärast silmi maha lööma ei peaks. Innustust ettevõtmiseks annab kaheksat Liivi lahe äärset Pärnumaa omavalitsust ühendavasse ja piirkonna projektipõhist arengut toetavasse Pärnu lahe partnerluskogusse kuulumine.  



"Kevadel plaanin poistele õpetada pesakastide tegemist, praegu teen majale aknaraame," viitab tisleriks õppinud mees ülikorralikult üksteise najale sätitud puitraamidele, mis klaasimise ootel.



Seintele ja riiulitele on Rene Kask sättinud vaarisadeaegsed puutööriistad, et anda külastajale aimu, millega möödanikus toole, laudu, kappe, uksi, aknaid tehti.



Väljapanek Uue-Varbla varaklassitsistlikus stiilis mõisahäärberi rajatud eramuuseumis annab aimu paikkonna eluolust.



 Raamatupööning on pühendatud Varblas sündinud ja kohaliku kuueklassilise algkooli lõpetanud kirjanikule Karl Ristikivile, kes alustas  lasteraamatute kirjutamisega 1930. aastatel ning jõudis Rootsi põgenemise eel valmis Tallinna triloogia.



Kuigi 2002. aastal Rene ja Ivi Kase loodud ja mittetulundusühinguna tegutsev asutus jääb aadressi järgi Arukülla, teatakse seda vanavarahoidlat ja piirkonna kultuu-rilis-ajaloolise paiga väärtustajat kui Varbla muuseumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles