Kohus karistas viina eest hääli ostnud mehi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus karistas valimistel viina eest hääli ostnud Mart ja Andres Villistet tingimisi vangistusega.
Kohus karistas valimistel viina eest hääli ostnud Mart ja Andres Villistet tingimisi vangistusega. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus karistas täna tingimisi vangistusega Mart Villistet (1947) ja Andres Villistet (1972), kes mulluste kohalike omavalitsuste valimiste eel mõjutasid isikuid hääletama ühe Pärnu linna volikogusse kandideeriva isiku poolt, kes küll hiljem valituks ei osutunud.


Süüdistuse kohaselt teatas isa pojale, et tema teeb valimiskampaaniat ühe oma tuttava kasuks, ja koos pakkusid nad eelnevalt isa ostetud viina eelhääletamise päevadel Pärnus turu juures kokku kolmeteistkümnele isikule, eesmärgiga mõjutada neid teostama nende valimis- või hääletamisõigust selle kandidaadi kasuks. Nii püüdsid nad alkoholi pakkumise ja andmisega mõjutada isikute tahte kujunemist ja seega vaba tahte teostamist valimistel, vahendas Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu.



Otseselt põhjustasid nad oma tegevusega kahe inimese vaba tahte muutmise, kuna just saadava hüvitise eesmärgil valisid nood selle kandidaadi poolt, samal ajal kui nende isikute valik vabalt otsustades oleks osutunud teiseks.



Sellise tegevusega panid Mart Villiste ja Andres Villiste häälte ostmisega toime kuriteo, mille eest võib isikule mõista rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.



Kokkuleppemenetluse sätteid kohaldades mõistis kohus Mart Villistele karistuseks kolm ja Andres Villistele kaks kuud vangistust tingimisi 18kuulise katseajaga, allutades mõlemad katseajaks käitumiskontrollile. Mart Villiste karistusaja hulka arvati eelvangistuses viibitud kaks päeva.



Samuti mõisteti meestelt välja sundraha ja õigusabi kulud, mõlemalt 7065 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles