Isa ja poeg ostsid viinaga hääli

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart ja Urmas Villiste kohtus oma süüd tagasi ajama ei hakanud.
Mart ja Urmas Villiste kohtus oma süüd tagasi ajama ei hakanud. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis eile tingimisi karistuse isale-pojale, kes sügiseste valimiste eel Keskerakonna nimekirjas Pärnu linnavolikokku kandideerinud Urmas Margusele viinaga hääli ostsid.


Süüdistuse kohaselt pakkusid 63aastane Mart Villiste ja tema 38aastane poeg Andres Villiste eelhääletamise päevadel Peeter Blumfeldtile Pärnu turu juures viina eesmärgiga mõjutada teda ning tema kaasatud isikuid andma oma hääl Marguse poolt.



Kokku loovutasid Villisted Blumfeldtile viis pudelit Mahtra ja niisama palju Laua viina. Blumfeldt jagas viinalaari tosina mehe ja naise vahel.



Nagu prokurör Svetlana Raudsepp märkis, põhjustas Villistete viinakampaania otseselt kahe inimese vaba tahte muutumist. “Just saadava hüvitise eemärgil valisid nemad Urmas Marguse, samal ajal kui nende inimeste valik vabalt otsustades oleks osutunud teiseks,” selgitas Raudsepp.



Sellise tegevusega panid Villisted toime karistusseadustiku 164. paragrahvi järgi kvalifitseeritava kuriteo – häälte ostmise, mille eest võib isikule mõista rahalise karistuse või kuni aastase vangistuse. Mõlemad mehed tunnistasid end süüdi.



Kokkuleppemenetluse korras mõistis kohus viinalaari ostnud Mart Villistele karistuseks kolm ning Andres Villistele kaks kuud vangistust tingimisi 18kuulise katseajaga. Mõlemad allutati käitumiskontrollile. Mart Villiste karistusaja hulka arvati eelvangistuses viibitud kaks päeva. Samuti mõisteti meestelt välja sundraha ja õigusabi kulud, mõlemalt 7065 krooni. Nõnda saidki isast-pojast Villistetest Pärnumaal esimesed häältega hangeldajad, kes selle teo eest kohtulikult karistatud.



Vaatamata Villistete ponnistusele, Margus Pärnu linnavolikokku ei pääsenud. Küll pääses ta kohtu ees seismisest, kuna eeluurimisel ei suudetud tuvastada, et Margus oleks mahitanud Villisteid endale viinaga hääli võitma. Asitõendiks saadud kahte tühja Mahtra viina pudelit ootab aga hävitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles